magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Trinity College του Δουβλίνου: Ομάδα επιστημόνων αποκαλύπτει πιθανό μυστικό για την αντίσταση των ιών

Trinity College του Δουβλίνου: Επιστήμονες από το Trinity College του Δουβλίνου ανακάλυψαν ένα μυστικό που μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι σε θέση να αντιστέκονται στις ιογενείς λοιμώξεις, αφού εξέτασαν το ανοσοποιητικό σύστημα γυναικών που εκτέθηκαν στην ηπατίτιδα C (HCV) μέσω μολυσμένων μεταγγίσεων αντι-D που χορηγήθηκαν πριν από 40 χρόνια στην Ιρλανδία. Το εξαιρετικό έργο, που μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Reports Medicine, έχει ευρείες επιπτώσεις, από τη βελτίωση της θεμελιώδους κατανόησης της ιικής αντοχής έως τον πιθανό σχεδιασμό θεραπειών για τη θεραπεία των μολυσμένων ατόμων. Μεταξύ του 1977 και του 1979 στην Ιρλανδία, αρκετές χιλιάδες γυναίκες εκτέθηκαν στον ιό της ηπατίτιδας C μέσω μολυσμένου αντι-D, το οποίο είναι ένα φάρμακο που παρασκευάζεται με τη χρήση πλάσματος από αιμοδοσία και χορηγείται σε γυναίκες με Rhesus αρνητικό που είναι έγκυες με Rhesus θετικό έμβρυο. Το φάρμακο εμποδίζει την ανάπτυξη αντισωμάτων που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα σε επόμενες εγκυμοσύνες. Μερικά από τα αντι-D που χρησιμοποιήθηκαν κατά την περίοδο 1977-79 ήταν μολυσμένα με ηπατίτιδα C.

Από αυτό το ξέσπασμα αναγνωρίστηκαν τρεις ομάδες ανθρώπων: εκείνοι που είχαν χρόνια μόλυνση- εκείνοι που καθάρισαν τη μόλυνση με μια αντισωματική αντίδραση- και εκείνοι που εμφανίστηκαν προστατευμένοι από τη μόλυνση χωρίς να σχηματίσουν αντισώματα κατά της ηπατίτιδας C. Η Cliona O’Farrelly, καθηγήτρια συγκριτικής ανοσολογίας στη Σχολή Βιοχημείας και Ανοσολογίας του Trinity, είναι η επικεφαλής συγγραφέας του ερευνητικού άρθρου. Η Cliona, η οποία εδρεύει στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών του Trinity, δήλωσε: “Υποθέσαμε ότι οι γυναίκες που φάνηκε να αντιστέκονται στη μόλυνση από τον HCV πρέπει να έχουν ενισχυμένη έμφυτη ανοσολογική απόκριση, η οποία είναι το αρχαίο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που δρα ως πρώτη γραμμή άμυνας. “Για να το ελέγξουμε αυτό έπρεπε να έρθουμε σε επαφή με γυναίκες που εκτέθηκαν στον ιό πριν από σαράντα χρόνια και να τους ζητήσουμε να μας βοηθήσουν επιτρέποντάς μας να μελετήσουμε το ανοσοποιητικό τους σύστημα για να κυνηγήσουμε επιστημονικά στοιχεία που θα εξηγούσαν τις διαφορετικές αντιδράσεις τους.

“Μετά από μια πανεθνική εκστρατεία, πάνω από 100 γυναίκες προσήλθαν και αποκτήσαμε κάποιες μοναδικές και σημαντικές γνώσεις. Το γεγονός ότι τόσες πολλές γυναίκες -πολλές από τις οποίες έχουν ζήσει με ιατρικές επιπλοκές για μεγάλο χρονικό διάστημα- ήταν πρόθυμες να βοηθήσουν, αποτελεί απόδειξη του πόσο πολύ οι άνθρωποι θέλουν να ασχοληθούν με την επιστήμη και να βοηθήσουν στην επιδίωξη ερευνών που έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν πραγματικές, θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Τους είμαστε βαθιά ευγνώμονες”. Οι επιστήμονες στρατολόγησαν τελικά σχεδόν 40 γυναίκες από την ανθεκτική ομάδα, μαζί με 90 γυναίκες που είχαν μολυνθεί προηγουμένως. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι κάλεσαν στη συνέχεια σχεδόν 20 γυναίκες από κάθε ομάδα να δώσουν ένα δείγμα αίματος το οποίο διέγειραν με μόρια που μιμούνται την ιογενή λοίμωξη και οδηγούν στην ενεργοποίηση του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο Jamie Sugrue, υποψήφιος διδάκτορας στη Σχολή Βιοχημείας και Ανοσολογίας του Trinity, είναι ο πρώτος συγγραφέας του ερευνητικού άρθρου. Είπε: “Συγκρίνοντας την απόκριση των ανθεκτικών γυναικών με εκείνες που μολύνθηκαν, διαπιστώσαμε ότι οι ανθεκτικές δότριες είχαν ενισχυμένη απόκριση ιντερφερόνης τύπου Ι μετά από διέγερση. Οι ιντερφερόνες τύπου Ι είναι μια βασική οικογένεια αντι-ιικών ανοσολογικών μεσολαβητών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην άμυνα κατά των ιών, όπως η ηπατίτιδα C και ο SARS-CoV-2 ή COVID-19. “Πιστεύουμε ότι η αυξημένη παραγωγή ιντερφερόνης τύπου Ι από τους ανθεκτικούς δότες μας, που παρατηρείται τώρα σχεδόν 40 χρόνια μετά την αρχική έκθεση στην ηπατίτιδα C, είναι αυτό που τους προστάτευσε από τη μόλυνση. “Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, καθώς η ανθεκτικότητα στη λοίμωξη είναι σε μεγάλο βαθμό ένα παραγνωρισμένο αποτέλεσμα μετά από ιογενή έξαρση, κυρίως επειδή ο εντοπισμός των ανθεκτικών ατόμων είναι πολύ δύσκολος -αφού δεν αρρωσταίνουν μετά την έκθεση στον ιό, ενώ δεν γνωρίζουν απαραίτητα ότι εκτέθηκαν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κοόρτεις όπως αυτή, αν και τραγικές από τη φύση τους, είναι τόσο πολύτιμες – παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία να μελετηθεί η αντίδραση στις ιογενείς λοιμώξεις σε έναν κατά τα άλλα υγιή πληθυσμό”.

Οι προσπάθειες του εργαστηρίου επικεντρώνονται τώρα στην αξιοποίηση αυτών των βιολογικών ευρημάτων για την αποκάλυψη της γενετικής της ιικής αντοχής στους δότες του ιού της ηπατίτιδας C (HCV). Το έργο τους σχετικά με την ανθεκτικότητα του HCV έχει ήδη συμβάλει στην ανάφλεξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για την ανθεκτικότητα σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Το εργαστήριο O’Farrelly έχει επεκτείνει την έρευνά του για ανθεκτικά στον ιό άτομα συμμετέχοντας στην ανθρώπινη γενετική προσπάθεια COVID (www.COVIDhge.com) και προσλαμβάνοντας μέλη του κοινού που έχουν εκτεθεί σε μεγάλο βαθμό στον SARS-CoV-2 αλλά δεν εμφάνισαν ποτέ λοίμωξη (www.viralresistanceproject.com).

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Ποιες τροφές σας ενισχύουν για να γίνετε γρήγορα… μαμά

News Room

ΗΠΑ: Φουντώνει το αντιεμβολιαστικό κίνημα

News Room

Ο προγραμματισμένος τοκετός μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο προεκλαμψίας

News Room A