magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Vegan: Πώς η ωμοφαγική vegan διατροφή μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την υγεία σας

Οι βίγκαν δίαιτες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς με τα χρόνια, με διασημότητες υψηλού προφίλ όπως η Billie Eilish, η Miley Cyrus και ο Benedict Cumberbatch να τραγουδούν όλοι τους επαίνους. Και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί, καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι οι δίαιτες με βάση τα φυτά μπορούν να έχουν πολλά θετικά αποτελέσματα στο σώμα, από υγιέστερα επίπεδα χοληστερόλης και σωματικό βάρος έως τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Αυτά είναι υπέροχα νέα, αλλά μερικοί άνθρωποι παίρνουν την επιλογή του τρόπου ζωής στα άκρα. Ορισμένοι άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε μόνο ωμές φυτικές τροφές που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, με μερικούς να απορρίπτουν ακόμη και ελαφρώς επεξεργασμένες τροφές, όπως το γάλα αμυγδάλου ή βρώμης. Οι υποστηρικτές αυτής της ακραίας δίαιτας ισχυρίζονται ότι το μαγείρεμα κάνει τα συστατικά να χάνουν μερικά από τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά και τα ένζυμά τους.

Πιστεύουν ότι τρώγοντας ωμές φυτικές τροφές, η δίαιτα θα ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας, θα αποτρέψει (πιθανώς ακόμη και να αναστρέψει) τις ασθένειες και θα ενισχύσει τη συνολική υγεία. Όμως, η έρευνα δείχνει ότι οι ωμές βίγκαν δίαιτες – εάν ακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα – μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Να γιατί:

Μπορεί να μην λαμβάνετε αρκετά σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Mελέτες δείχνουν ότι ορισμένα ωμά τρόφιμα μπορεί να είναι πιο υγιεινά από τα μαγειρεμένα τρόφιμα. Γνωρίζατε ότι το μαγείρεμα του κόκκινου λάχανου και των λαχανικών Βρυξελλών τα κάνει να χάνουν έως και 225 της θειαμίνης – μια μορφή βιταμίνης Β1 που βοηθά στη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος; Αλλά είναι απλώς ανακριβές να πούμε ότι όλα τα λαχανικά τρώγονται καλύτερα ωμά – με μερικά στην πραγματικότητα να περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά όταν μαγειρεύονται.

Γιατί λοιπόν είναι αυτό; Ορισμένα θρεπτικά συστατικά δεσμεύονται στα πραγματικά κυτταρικά τοιχώματα του λαχανικού και το μαγείρεμα καταστρέφει τα τοιχώματα, απελευθερώνοντας έτσι τα θρεπτικά συστατικά και επιτρέποντάς τους να απορροφώνται πιο εύκολα από το σώμα. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ξεκάθαρα όταν μαγειρεύετε σπανάκι – το οποίο απελευθερώνει την περιεκτικότητά του σε ασβέστιο με πιο απορροφήσιμο τρόπο.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι ενώ το μαγείρεμα της ντομάτας μειώνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C κατά 28%, αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο κατά ένα εκπληκτικό 50%. Το λυκοπένιο – μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα – έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι καρδιακές παθήσεις. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι τα μαγειρεμένα λαχανικά μπορούν επίσης να παρέχουν στον οργανισμό περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Είναι πιθανό να σας λείπουν ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα

Δυστυχώς, οι ωμοφαγικές βίγκαν δίαιτες σημαίνει ότι πιθανότατα θα έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β12 και D, ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο και δύο τύπους ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το 38 τοις εκατό των ανθρώπων που ακολουθούσαν αυστηρές δίαιτες με ωμές τροφές είχαν έλλειψη σε Β12. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως:

  • στοματικά έλκη,
  • ίκτερο,
  • προβλήματα όρασης,
  • κατάθλιψη και
  • αλλαγές στη διάθεση.

Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια περιόδου

Είναι πιθανό να μην καταναλώνετε αρκετές θερμίδες που απαιτούνται για τη λειτουργία, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τις νεαρές γυναίκες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 30% των γυναικών ηλικίας κάτω των 45 ετών που ακολούθησαν μια αυστηρή δίαιτα με ωμές τροφές για περισσότερα από τρία χρόνια είχαν μερική έως πλήρη αμηνόρροια.

Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στην απώλεια βάρους που προκαλείται από την ωμή vegan διατροφή. Η αμηνόρροια μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, όπως μειωμένη οστική πυκνότητα, οστεοπόρωση και ακόμη και στειρότητα.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Τhe Future of Medicine: Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με εκπροσώπους του Harvard

Newsroom

Σακχαρώδης Διαβήτης: Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση για τη Νόσο

News Room A

Καρκίνος στο πάγκρεας: Η νόσος που προειδοποιεί ένα χρόνο νωρίτερα

News Room A