magdasnews.gr
Πάμε θέατρο…

“White Dwarf” VR perform​ance installation – Μουσείο Μπενάκη

Μία διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR & AR) σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου, Πέμπτη έως Κυριακή

 Μετά την επιτυχημένη πρώτη παρουσίαση της VR εγκατάστασης  στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του νεοσύστατου τμήματος Immersive-All Around Cinema του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το White Dwarf (ο Λευκός Νάνος), παρουσιάζεται για οκτώ μόνο ημέρες και στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη – στο κτίριο της Οδού Πειραιώς.

To White Dwarf (Λευκός Νάνος) σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου, είναι μία διαδραστική εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας (VR performance installation με στοιχεία AR) που μας παρουσιάζει με όρους εικονικής αλλά και επαυξημένης πραγματικότητας, ένα κομμάτι της ιστορίας της «γέννησης» της πρώτης ατομικής βόμβας από τον φυσικό J. Robert Oppenheimer σε μια εμβυθιστική εμπειρία.

Τι είναι όμως ο «Λευκός Νάνος»; Είναι ένα αστέρι που αφού εξάντλησε όλη του την ενέργεια, πεθαίνει μέσα στην απόλυτη σιωπή, χωρίς να εκραγεί. Πώς θα ήταν άραγε η ανθρωπότητα, εάν η ατομική βόμβα ακολουθούσε την ίδια μοίρα με ένα «Λευκό νάνο» και αντί να σκορπίσει την καταστροφή, έμενε βουβή, μέσα σε ένα δωμάτιο για να καταλήξει έκθεμα σε ένα μουσείο του μέλλοντος;

Η Γιολάντα Μαρκοπούλου λέει : «Η  εικονική πραγματικότητα (VR) αποτελεί μια επιπλέον επιλογή αφήγησης μίας ιστορίας. Mε το που ανοίγει η πόρτα και ο θεατής εισέρχεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, βυθίζεται αμέσως στο σύμπαν του έργου πριν ακόμη βάλει τα γυαλιά VR και αποκτά ένα ρόλο ενώ εξερευνά τον χώρο καθ΄όλη τη διάρκεια του έργου, βιώνοντας μία εμπειρία που θολώνει τα όρια μεταξύ εικονικής και φυσικής πραγματικότητας. Γίνεται συμμέτοχος σε «ένα επιστημονικό πείραμα» και καλείται να πάρει θέση απέναντι στα φλέγοντα ζητήματα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας».

Στo έργο, η έρευνα του φυσικού J. Robert Oppenheimer, του «πατέρα της ατομικής βόμβας» πλέκεται με την ιστορία της νεαρής Sadako Sasaki, θύματος του βομβαρδισμού της Χιροσίμα. Οι επιστημονικές εξελίξεις και η εξερεύνηση του διαστήματος αντιπαραβάλλονται με την ευχή του μικρού κοριτσιού για ειρήνη στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η έκρηξη της ατομικής βόμβας μοιάζει με εκείνη του θανάτου ενός αστεριού σε μια έκρηξη σουπερνόβα, που αντί να αποκαταστήσει την κοσμική ισορροπία, προκαλεί αμετάκλητη ζημιά στη Γη.

 

Διάρκεια : 30 λεπτά

Η ταινία VR είναι στα αγγλικά 

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου

Παίζουν: Ιφιγένεια Καραμήτρου, Νίκος Καρδώνης, Ελεάνα Καυκαλά, Χλόη Λιβαθινού, Θάνος Τσακαλίδης

Σενάριο: Γιολάντα Μαρκοπούλου, Μάρκος Τσούμας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Άγγελος Παπαδόπουλος

Πρωτότυπη μουσική/Σχεδιασμός ήχου: Μανώλης Μανουσάκης

Σχεδιασμός 3D/Animation: Χάρης Λαλούσης

Καλλιτεχνικός σχεδιασμός παραγωγής: Πάρις Μέξης

Αφήγηση επαυξημένης πραγματικότητας (AR): Slaps, Κώστας Ορδουμποζάνης

Mix / Mastering: Κωνσταντίνος Στυλιανού

Σύμβουλος δραματουργίας (εγκατάσταση): Ιωάννα Βαλσαμίδου

Yπεύθυνος post production: Michael Tebinka

Βοηθός Παραγωγής (εγκατάσταση): Μαρία Σειραγάκη

Τεχνική διεύθυνση (εγκατάσταση): Νίκος Χαραλαμπίδης

Διεύθυνση παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη

Μια παραγωγή της POLYPLANITY Productions Με την ευγενική συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη Το έργο αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του Onassis Culture, στο πλαίσιο του προγράμματος Onassis AiR. Με την υποστήριξη του efood Με την υποστήριξη του VR Academy Mε την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Η διαδραστική εγκατάσταση White Dwarf παρουσιάζεται ανά μία ώρα εντός των ωρών λειτουργίας του μουσείου.

 

Ώρες Παραστάσεων

Πέμπτη: 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00

Παρασκευή: 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00

Σάββατο: 12:00, 13:00 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00

Κυριακή: 12:00, 13:00,14:00, 15:00, 16:00, 17:00

 ΕΙΣΙΤΗΡΙA:

8 (ενήλικες), € 5 (παιδικό/ εφηβικό)

H παράσταση προτείνεται για άτομα άνω των 12 ετών

Δυνατή η προαγορά εισιτηρίου μέσω tickets.benaki.org  ή από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου κατά τις ημέρες και ώρες επίσκεψης.

 Πληροφορίες

benaki.org

polyplanity.com

 

Σχετικές αναρτήσεις

Εκλεκτοί καλεσμένοι για καλό σκοπό, στηρίζοντας το Christmas Event της φιλανθρωπικής οργάνωσης “Φροντίδα για το παιδί”!

News Room A

Αλέξανδρος Γαβαλάς: Το νέο του τραγούδι «Ένα για τα φεγγάρια μου» ξεδιπλώνει το ταλέντο του και ως τραγουδοποιός (video)

News Room A

Δύο εκθέσεις για τον Θ. Αγγελόπουλο στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

News Room A