magdasnews.gr
People & Politics

Άγνωστες πτυχές της ζωής του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη όσο κανέναν άλλο πολιτικό τα τελευταία χρόνια κυρίως, λόγω της μεθοδικής δουλείας του η οποία είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και φυσικά λόγω των επιλογών του που μέχρι τώρα μπορούν να χαρακτηριστούν επιτυχημένες.

Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης; Πάμε να δούμε άγνωστες πτυχές της ζωής του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Ηταν μόλις 10 ετών -και είχε ήδη μετακομίσει με την οικογένειά του στο Ηράκλειο της Κρήτης- την περίοδο του «βρώμικου ’89», όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο σημερινός του αντίπαλος στον β’ γύρο της εκλογής για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ερχόταν σε αντιπαράθεση με τον πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου, για τον γάμο του με τη Δήμητρα Λιάνη.

Ηταν μαθητής Λυκείου, στο Ηράκλειο της Κρήτης, τον Ιούνιο του 1996, όταν ο Κώστας Σημίτης επικρατούσε στο συνέδριο της διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου: ήταν ακόμα η εποχή που οι πρόεδροι των κομμάτων εκλέγονταν στα συνέδρια – κάτι που θα άλλαζε μόλις οκτώ χρόνια αργότερα, με την πανηγυρική εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου από ενάμισι εκατομμύριο πολίτες που έσπευσαν να τον ψηφίσουν παρότι δεν υπήρχε αντίπαλος.

Ο 44χρονος πολιτικός από την Κρήτη σπούδασε πολιτικός μηχανικός και ο πατέρας του υπήρξε υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη στο νησί. Το ενδιαφέρον του για την πολιτική ζωή εκδηλώθηκε κατά τα φοιτητικά του χρόνια στο Δημοκρίτειο.

Στην προσωπική του ζωή, ο Νίκος Ανδρουλάκης κρατά χαμηλούς τόνους και η μεγάλη αδυναμία της ζωής του είναι ο γιος του, Μαρίνος, ο οποίος είναι 10 ετών. Με τη μητέρα του παιδιού του, Ελένη Ψαρρού, υπήρξαν συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο. Οι δυο τους είχαν κάνει σύμφωνο συμβίωσης και πλέον έχουν τραβήξει χωριστούς δρόμους.

Ο Ανδρουλάκης είχε την ατυχία -ή την τύχη, αναλόγως πώς το βλέπει ο καθένας- να γίνει κεντρικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ την εποχή της πτώσης. Επομένως, όλοι οι φίλοι του, ο «μηχανισμός» που κουβαλά έως σήμερα, δεν είχαν τη δυνατότητα να απορροφηθούν από το Δημόσιο, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν το κόμμα του έπαιρνε πολύ μεγάλα ποσοστά.

Η απάντησή του σε όλο αυτό -που ήταν πρωτοφανές για το κόμμα του- ήταν επίσης πρωτοφανής: κάλεσε τους φίλους του να εμπλακούν σε επιμελητήρια, τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιωτικό τομέα, όπου ήταν δυνατόν, προκειμένου να υπάρχουν και να μπορούν να συμμετέχουν.

Ο Ανδρουλάκης τελείωσε τη σχολή του κανονικά και μπήκε στη διαδικασία να πιάσει δουλειά στην Αθήνα, ενώ η οικογένειά του είχε ήδη ξεκινήσει να δουλεύει στην Κρήτη και στα τουριστικά, αλλά και στις τηλεπικοινωνίες: o πατέρας του ήταν υπάλληλος του ΟΤΕ και πήρε μετάθεση στο Ρέθυμνο στα μέσα της δεκαετίας του ’80, συμπαρασύροντας τη μητέρα του που δούλευε στο υπουργείο Οικονομικών. Το Ρέθυμνο δεν ήταν τότε τόσο κοντά στο Ηράκλειο λόγω της προβληματικής δήθεν «εθνικής οδού», που ένωνε τις δύο πόλεις, αλλά ο πατέρας του δεν είχε τέτοια ζητήματα.

Εχοντας ένα λαμπρό, με την έννοια του πλειοψηφικού, παρελθόν, ο 29χρονος Ανδρουλάκης μεταπήδησε στο κόμμα και πήγε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ του 2008, όπου βγήκε δεύτερος στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή, πίσω μόνο από τη Φώφη Γεννηματά!

Είχαν προηγηθεί οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007, με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου να ηττάται για δεύτερη φορά από τη Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή και μάλιστα να χάνει και δυόμισι μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2004, μια εξέλιξη που έβαζε στο τραπέζι το ζήτημα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπό την ηγεσία του Αλέκου Αλαβάνου είχε ανέβει δύο μονάδες. Παράλληλα, το γεγονός ότι ο Αλαβάνος είχε σπεύσει -παρά την εκλογική του επιτυχία- να δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής σε έναν 33χρονο άνοιγε και το ζήτημα της ανανέωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσκλήθηκε και πήγε στο συνέδριο για να απευθύνει χαιρετισμό. Τα φλας άστραψαν όταν ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε να τον χαιρετήσει, αλλά στους συνέδρους εντυπώθηκε η φράση που είπε από το βήμα ο Ανδρουλάκης: «To ΠΑΣΟΚ έχει 100 Τσίπρες, αλλά ούτε έναν Αλαβάνο». Μια φράση με την οποία κέρδισε αυτομάτως την αναγνωρισιμότητα αλλά και τους σταυρούς.

Η καθοριστική χρονιά για τον Ανδρουλάκη ήταν το 2013, λίγους μήνες μετά την εκλογή Βενιζέλου στη θέση του Παπανδρέου, ο οποίος είχε παραιτηθεί από πρωθυπουργός μετά την περιπέτεια του δημοψηφίσματος που ήθελε, αλλά δεν μπόρεσε να διοργανώσει λόγω των σφοδρών αντιδράσεων από Σαρκοζί και Μέρκελ, αμέσως μετά τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στα τέλη Οκτωβρίου του 2011.

Στη θέση του γραμματέα

Εννοείται ότι ο Ανδρουλάκης εξελέγη πρώτος στην Κεντρική Επιτροπή και στη συνέχεια προτάθηκε από τον Βενιζέλο για τη θέση του γραμματέα του κόμματος, για να ακολουθήσει η πανηγυρική εκλογή του. Ωστόσο, η συγκατοίκηση στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ήταν ανέφελη, μια και οι δυο τους δεν ανέπτυξαν κάποια ιδιαίτερη προσωπική σχέση, παρότι ο Βενιζέλος συγκαταλέγει ανάμεσα στα στελέχη που ο ίδιος προώθησε και τον τότε γραμματέα.

Στις 30 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη. Ωστόσο, μια περιπέτεια με την υγεία του που δεν του έδωσε τη δυνατότητα να διεξαγάγει προεκλογικό αγώνα όπως θα ήθελε και να επισκεφτεί όλη την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να βγει δεύτερος με 113.719 σταυρούς.

Τον Νοέμβριο του 2017, έθεσε υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης στις εκλογές ηγεσίας κεντροαριστεράς του 2017, όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον 1ο και τον 2ο γύρο, του έδωσαν 51.736 (2η θέση) και 66.483 ψήφους (2η θέση) αντίστοιχα. Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνοντας 180.822 ψήφους.

Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη Ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής πρώτος, λαμβάνοντας 180.822 ψήφους.

Στις 12 Δεκεμβρίου του 2021 εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ νικώντας και στον δεύτερο γύρο τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Στην νέα σύνθεση της βουλής είναι εκλεγμένος βουλευτής Θεσσαλονικής.

Του αρέσει το θέατρο και η ξενάγηση σε μουσεία σε όλο τον κόσμο, ενώ μεγάλο πάθος του είναι τα ταξίδια. Ακούει πολύ μουσική, κυρίως παλιά λαϊκά τραγούδια, αλλά όταν οδηγεί του αρέσει να ακούει κλασική μουσική ενώ ασχολείται όσο μπορεί με τα social media. Αγαπημένο του τραγούδι είναι το Δίχτυ.

Σχετικές αναρτήσεις

47 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ: Οι κυρίες που εντυπωσίασαν στην εκδήλωση

News Room A

Θρήνος με πρώην βουλευτή της ΝΔ που πέθανε – Ήταν θείος σημερινού βουλευτή

Newsroom

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Ότι έχει να κάνει με παιδιά είναι ένα καινούριο άγχος που δεν μπορώ να διαχειριστώ»

News Room A