magdasnews.gr
Ζωή

Αδιανόητο: Φτιάχνουν αλεύρι από… έντομα – Τι γεύση έχει

Εταιρεία που παράγει αλεύρι από γρύλους έγινε η πρώτη στην Ιταλία που πήρε άδεια για την πώληση τροφίμων που παρασκευάζονται από έντομα.

Εκατομμύρια γρύλοι εκτρέφονται από το 2020 στο εργοστάσιο της εταιρείας, στην κεντρική Ιταλία, όπου υφίστανται θερμική επεξεργασία πριν καταψυχθούν και αλεστούν για να αποτελέσουν εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης

Η Nutrinsect θεωρεί ότι άνοιξε με τον τρόπο αυτό μια νέα σελίδα στην ιστορία των τροφίμων καθώς, όπως λέει, το γεμάτο θρεπτικά συστατικά αλεύρι της μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από τρόφιμα. Μέχρι τώρα, η εταιρεία είχε την άδεια να πουλά το αλεύρι μόνο για τροφές που προορίζονται για κατοικίδια ζώα.

Το αλεύρι θα διανέμεται σε εταιρείες προμήθειας τροφίμων και σε όσες δραστηριοποιούνται στο catering, αναφέρει ο Guardian. Θα πωλείται επίσης στο Διαδίκτυο προς 6 ευρώ το πακέτο. Όσο για τη γεύση, η εταιρεία λέει ότι «μοιάζει με κολοκυθόσπορους, φουντούκια, αλλά και λίγο με γαρίδες».

Η ΕΕ έχει εγκρίνει την πώληση εντόμων (γρύλων, ακριδών και προνυμφών ενός είδους σκαθαριών) για ανθρώπινη κατανάλωση στις αρχές του 2023. Η Ιταλία αντέδρασε έντονα στην απόφαση καταθέτοντας κανονισμούς που διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα από έντομα θα μείνουν μακριά από παραδοσιακά πιάτα όπως τα ζυμαρικά και η πίτσα.

Ωστόσο, όταν οι κανονισμοί επισημοποιήθηκαν στα τέλη του 2023, η ιταλική κυβέρνηση υποχώρησε, επιβάλλοντας την σαφή αναγραφή της προέλευσης του προϊόντος. Απαιτεί ακόμη να χρησιμοποιείται στις συσκευασίες η ονομασία Acheta domesticus, η επιστημονική ονομασία για το γρύλο του σπιτιού, ώστε να είναι λιγότερο τρομακτική για τον καταναλωτή.

Τα έντομα θεωρούνται ότι είναι γεμάτα πρωτεΐνες και βιταμίνες και βιώσιμος τρόπος λήψης θρεπτικών συστατικών. Οι πόροι που απαιτούνται για την εκτροφή γρύλων και οι χώροι είναι μικρότεροι από αυτούς που χρειάζεται η κτηνοτροφία, ενώ οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι σχεδόν μηδενικές. Η αγορά εδώδιμων εντόμων στην Ευρώπη προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Σχετικές αναρτήσεις

Andrus Beer Trail Race Festival: Η αντίστροφή μέτρηση για τις εγγραφές έχει ξεκινήσει!

News Room G

Στην Γκαλερί Σκουφά η καινούργια έκθεση «Νέα τοπία» του Γιώργου Χαδούλη

Newsroom

Μαγειρεύουμε με τη Geisha για καλό σκοπό – Mε τις υπέροχες δημιουργίες του σεφ Προκόπη Κουρή

Newsroom