magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Eυλογιά των πιθήκων: Η εξάπλωσή της θα μπορούσε να παρακολουθείται με τα λύματα, σύμφωνα με μελέτη

Eυλογιά των πιθήκων: Η πιθηκοαντίχωση, ένας ιός που προκαλεί επώδυνα εξανθήματα και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α. Για να γίνει γρήγορα κατανοητό πώς ο ιός κινείται στις κοινότητες, ερευνητές που αναφέρουν στην επιθεώρηση Περιβαλλοντική Επιστήμη & Επιστολές Τεχνολογίας προτείνουν να στραφούν στην επιδημιολογία των υγρών αποβλήτων. Δείχνουν πώς η μέθοδος που εφαρμόζεται ευρέως για την παρακολούθηση της μετάδοσης του SARS-CoV-2- θα μπορούσε να βελτιστοποιηθεί για την ευλογιά των πιθήκων, ανιχνεύοντας δυνητικά μόλις επτά μολύνσεις ανά 100.000 άτομα.

Όπως και ο SARS-CoV-2, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να αποβληθεί από τους μολυσμένους ανθρώπους μέσω των περιττωμάτων, των ούρων και του σάλιου τους. Πρόσφατα, οι ερευνητές ανίχνευσαν το DNA του σε λύματα χρησιμοποιώντας δοκιμασίες αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR). Ωστόσο, η παρακολούθηση των τρεχουσών επιδημιών ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ με επιδημιολογία με βάση τα υγρά απόβλητα ήταν περιορισμένη, παρά την επιτυχία της στην παρακολούθηση του επιπολασμού του SARS-CoV-2 σε κοινοτικό επίπεδο. Έτσι, οι Kyle Bibby και William Chen θέλησαν να αξιολογήσουν τη σκοπιμότητα αυτής της τεχνικής για την ανίχνευση του ιικού DNA της αντιπαθητικής νόσου σε διάφορα σενάρια λυμάτων.

Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες από προηγούμενες επιστημονικές μελέτες σχετικά με την αποβολή του ιικού DNA της αντιπαθητικής νόσου από σάλιο, κόπρανα και ούρα σε ρεύματα λυμάτων.

Ανέλυσαν αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με την καθημερινή χρήση νερού από τους ανθρώπους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι μολυσμένοι άνθρωποι μπορούν να αποβάλλουν από 13.000 έως 208 δισεκατομμύρια αντίγραφα γονιδιώματος καθημερινά στους υπονόμους, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ποσότητας να προέρχεται από τα κόπρανα.

Τα αποτελέσματα αυτά έδειξαν ότι μια απλή δοκιμή PCR που διεξάγεται στο χαμηλότερο επίπεδο ευαισθησίας, ή 10 αντίγραφα γονιδιώματος ανά λίτρο λυμάτων, θα μπορούσε θεωρητικά να ανιχνεύσει επτά περιπτώσεις σε 100.000 άτομα στη μέση μονάδα επεξεργασίας λυμάτων των ΗΠΑ. Επιπλέον, οι επαναληπτικές δοκιμές θα μπορούσαν πιθανώς να εντοπίσουν ακόμη χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης.

Στη συνέχεια, η ομάδα ανέπτυξε μια στρατηγική βασισμένη σε υπολογιστή για τον προσδιορισμό του αριθμού των δοκιμών PCR που θα έπρεπε να εκτελεστούν για δείγματα λυμάτων που συλλέγονται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, ανάλογα με τα αναμενόμενα ποσοστά κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων και το επιθυμητό επίπεδο ευαισθησίας.

Για τις ΗΠΑ, με το μέσο ποσοστό κρουσμάτων στις 15 Ιουλίου 2022, κάθε δείγμα θα χρειαζόταν οκτώ επαναλήψεις δοκιμών χρησιμοποιώντας ένα μέτρια υψηλό επίπεδο ευαισθησίας για την ορθή ανίχνευση της ευλογιάς των πιθήκων στα λύματα, ενώ σε ένα υποτιθέμενο μέγιστο ποσοστό κρουσμάτων (0,0012%) θα χρειάζονταν μόνο τέσσερις επαναλήψεις με χαμηλότερο επίπεδο ευαισθησίας.

Από τα μέσα Ιουλίου, τα ποσοστά των κρουσμάτων έχουν πιθανότατα αυξηθεί, οπότε οι ερευνητές προβλέπουν ότι ένας μικρότερος αριθμός επαναλήψεων θα μπορούσε να εφαρμοστεί τώρα στις Η.Π.Α.

Παρόλο που υπάρχει έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την αποβολή του DNA της ευλογιάς των πιθήκων από τον άνθρωπο και την παραμονή της στα λύματα, οι ερευνητές λένε ότι το υπολογιστικό τους μοντέλο μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο πλαίσιο για την ανάπτυξη ισχυρών προγραμμάτων παρακολούθησης της κοινότητας.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

Χορτοφαγία: Υγεία, χωρίς ελλείψεις

News Room

Αποκλειστικό: Άνοιξε η πλατφόρμα για το νέο φάρμακο -συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων για πρόληψη από την Covid-19

News Room A

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Αντιμέτωποι με την ασθένεια από διαφορετικές οπτικές

News Room