magdasnews.gr
News

Η μεγάλη αποκάλυψη από το Πρώτο Θέμα για τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο

Το «εγκληματικό προϊόν» υπολογίζεται σε €600.000 – Μαζί με τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο κατηγορείται επίσης μία συγγενής του και ένας συνεργάτης του

Εναν χρόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για όλα όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου, ένας ακόμα από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς της χώρας βρίσκεται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών και μάλιστα με ιδιαίτερα σοβαρές κατηγορίες, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει νέο σοκ στην κοινωνία.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», πρόκειται για την κοινωνική κουζίνα «Ο Αλλος Ανθρωπος», για την οποία η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διέταξε τη δέσμευση κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων, επενδυτικών στοιχείων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, η δέσμευση αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, που είναι και ο δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας, της συγγενούς του Παναγούλας Πολυχρονοπούλου και του Παύλου Τζίτζη, εθελοντή που συμμετέχει στις δραστηριότητες της κοινωνικής κουζίνας.

Η σχετική διάταξη που φέρει την υπογραφή του προέδρου της Αρχής και αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη εκδόθηκε την Τετάρτη και στο περιεχόμενό της αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους μπήκε στο μικροσκόπιο της έρευνας η αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα «Ο Αλλος Ανθρωπος», μια πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε το 2011 στην Αθήνα, με σκοπό να μαγειρεύει φαγητό σε δημόσιους χώρους αποκλειστικά για άπορους και που μέχρι σήμερα έχει προσφέρει εκατομμύρια μερίδες φαγητού σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από επώνυμο και ανώνυμο κόσμο, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες εθελοντές, από διάσημοι τραγουδιστές μέχρι αρχηγοί πολιτικών κομμάτων. Τα τελευταία χρόνια, κατά δήλωση του εμπνευστή της Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, έχουν φάει από τα χέρια της ομάδας του πάνω από 15 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ ο ίδιος παραμένει σεμνός, ταπεινός, αλλά και πιο ευτυχισμένος γιατί, όπως έχει πει και στο παρελθόν, «τώρα που δεν έχω τίποτα, ταυτόχρονα τα έχω όλα».

Ωστόσο, η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα για το τι μπορεί να συνέβαινε τα τελευταία χρόνια στα ενδότερα της κοινωνικής κουζίνας. Από τη μέχρι τώρα έρευνα που διενήργησε η Α’ Μονάδα της Αρχής έχουν προκύψει σοβαρές ενδείξεις ότι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, η Παναγούλα Πολυχρονοπούλου και ο Παύλος Τζίτζης συγκρότησαν, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020 και μετά, ομάδα με διαρκή εγκληματική δράση και έπεισαν μεγάλο αριθμό προσώπων να δωρίσουν ποσά, παριστάνοντας ψευδώς ότι αυτά θα διατεθούν αποκλειστικά για κοινωνικό μη κερδοσκοπικό σκοπό μέσω της ομάδας κοινωνικής κουζίνας «Ο Αλλος Ανθρωπος». Αυτό όμως που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση στο περιεχόμενο της σχετικής διάταξης είναι η διαδρομή του χρήματος που έπαιρναν από τις δωρεές.

 

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το μεγαλύτερο μέρος των ποσών αυτών το αποκόμισαν παρανόμως οι ίδιοι, κυρίως μέσω περαιτέρω μεταφοράς του σε λογαριασμούς που τηρούνται σε εταιρείες παροχής τυχερών παιχνιδιών αλλά και μέσω αναλήψεων μετρητών, διαπράττοντας με αυτόν τον τρόπο τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης ή ένταξης σε αυτή, καθώς και της απάτης.

Το εγκληματικό προϊόν που φέρεται να προέκυψε από την ως άνω εγκληματική δραστηριότητα εκτιμάται ότι ανέρχεται τουλάχιστον σε 600.000 ευρώ, αναφέρεται στη διάταξη της Αρχής.

Από την ενδελεχή έρευνα προέκυψε ότι τα τρία παραπάνω άτομα χρησιμοποίησαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα και συγκεκριμένα προσωπικούς τους λογαριασμούς όπως και λογαριασμούς τυχερών παιχνιδιών για να τοποθετήσουν, εκμεταλλευόμενοι το τραπεζικό απόρρητο και να διακινήσουν μέσω αυτού, τα έσοδα από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες. Τα έσοδα προσετέθησαν σε άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, τα ιδιοποιήθηκαν παρανόμως και τα χρησιμοποίησαν στις εν γένει οικονομικές δραστηριότητές τους, σκοπεύοντας στη νομιμοποίησή τους.

Γι’ αυτούς τους λόγους η Αρχή διέταξε τη δέσμευση κάθε περιουσίας, εξαιρουμένων μερικώς εκείνων των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους κατατίθενται μισθοί ή συντάξεις, μόνον ως προς τα ποσά που αντιστοιχούν στους μισθούς ή στις συντάξεις, ενώ απαγορεύει και το άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων με μισθωτές συνδικαιούχους ή πληρεξουσίους τους.

Η Αρχή ζητά από τους προϊστάμενους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όπως σε περίπτωση εύρεσης τραπεζικών λογαριασμών, μετοχών ή άλλων σχετικών προϊόντων και θυρίδων, οι οποίοι δεσμεύονται, να αποστείλουν σχετικό ενημερωτικό πίνακα. Επιπλέον, σε περίπτωση δέσμευσης μετοχών, επιτρέπει κατ’ εξαίρεση τη μερική ή ολική πώληση/ρευστοποίηση ή μεταβίβασή τους, υπό τον όρο ότι το προϊόν της πώλησης θα κατατεθεί σε κάποιον από τους δεσμευθέντες λογαριασμούς των ανωτέρω προσώπων.

Δωρεές σε προσωπικούς λογαριασμούς

Σε μια πρόχειρη αναζήτηση στο Διαδίκτυο, διαπιστώνεται ότι τα πρόσωπα που μπήκαν στο μικροσκόπιο της Αρχής για το ξέπλυμα αναρτούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους προσωπικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς και ζητούσαν χρήματα από τον κόσμο για τις δραστηριότητες της κοινωνικής κουζίνας «Ο Αλλος Ανθρωπος».

Ενδεικτικά, στις 12 Αυγούστου 2022, ο Παύλος Τζίτζης, σε ανάρτησή του στο Facebook, συγκεκριμένα στη σελίδα «Ο Αλλος Ανθρωπος – κοινωνική κουζίνα δωρεάν φαγητό για όλους», παραθέτει τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο τον ίδιο, καθώς και την επιλογή PayPal για όποιον θέλει να στηρίξει «το τελευταίο μαγείρεμα» στην Κρήτη, στην Παχιά Αμμο στην Ιεράπετρα, αλλά και τις δράσεις που θα ακολουθούσαν από το Αγρίνιο έως τη Θεσσαλονίκη.

Μια αντίστοιχη ανάρτηση φαίνεται να έχει κάνει και η Παναγούλα Πολυχρονοπούλου στην ίδια σελίδα, έναν χρόνο πριν. Στην ανάρτησή της αναφέρει ότι «στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, συμφωνήσαμε όλοι μαζί στο ποσό των 5 ευρώ τον χρόνο σε όλα τα μέλη, εθελοντές και φίλους, και φυσικά σε όσους μπορούν ώστε να καλυφθούν τα έξοδα. Φέτος μετακομίσαμε χάρη σε όλους εσάς και η συμμετοχή όλων μας είναι πιο αναγκαία από πέρυσι». Παρακάτω είναι αναρτημένος ο προσωπικός τραπεζικός λογαριασμός της, όπως και η επιλογή PayPal. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους είναι αναρτημένοι και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πλαισιώνουν αναρτήσεις μέσω των οποίων ζητούν οικονομική βοήθεια για τις δράσεις της κοινωνικής κουζίνας.

Χρηματικά ποσά κατέληγαν στους προσωπικούς λογαριασμούς των εθελοντών της κοινωνικής κουζίνας και από κηδείες, όπως συνέβαινε και στην περίπτωση της Κιβωτού. Οικογένειες θανόντων ζητούσαν από φίλους και συγγενείς αντί στεφάνων να καταθέσουν οποιαδήποτε δωρεά στην κοινωνική κουζίνα «Ο Αλλος Ανθρωπος», παραθέτοντας τον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό της Παναγούλας Πολυχρονοπούλου.

Σημειώνεται ότι το 2017 η κοινωνική κουζίνα «Ο Αλλος Ανθρωπος» δημοσιοποίησε ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης λόγω χρεών. Με μια ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος απηύθυνε έκκληση για να παραμείνει ανοιχτό το σπίτι του «Αλλου Ανθρώπου», που τα τελευταία χρόνια στηρίζει χιλιάδες συμπολίτες μας. Μέχρι σήμερα, έγραφε, η βοήθεια προέρχεται από τη συνεισφορά του κόσμου, όμως οι μηνιαίες υποχρεώσεις ξεπερνούν τα έσοδα, με αποτέλεσμα οι απλήρωτοι λογαριασμοί να οδηγούν αναπόφευκτα στο λουκέτο. Παρέθετε δε αναλυτικά τα μηνιαία έξοδα και ζητούσε από τον κόσμο να βάλει χρήματα στον δικό του λογαριασμό ή στον λογαριασμό της Παναγούλας Πολυχρονοπούλου.

«Αν έχω κάνει ξέπλυμα να έρθουν να με πάρουν»

Πάντως ο ίδιος ο κ. Πολυχρονόπουλος αρνείται όσα περιγράφονται στο πόρισμα. «Να με ψάξουν καλά, δεν έχω κανέναν πρόβλημα και να έρθουν να με πάρουν αν κάνω ξέπλυμα μαύρου χρήματος» δήλωσε στον Alpha. Όπως ανέφερε, «δεν είναι μόνο 600.000 ευρώ. Είναι πάνω 1,5 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Μόνο το φαγητό που έχουμε μοιράσει, μιλάμε για 18 εκατομμύρια μερίδες φαγητό, υπολογίστε μόνοι σας πόσα λεφτά κάνουν».

Σχετικές αναρτήσεις

Ανανεωμένος ο Πάνος Καμμένος: Ποζάρει με τη σύζυγό του στo Instagram

Newsroom

Γιώργος Ζαγκλιβέρης: Συντετριμμένοι οι γονείς του, μιλούν με δάκρυα στα μάτια δύο μήνες αφού «έφυγε» από σπάνια μορφή καρκίνου

Newsroom

Οι Χούθι έπληξαν το πλοίο Rubymar στον κόλπο του Άντεν

News Room G