magdasnews.gr
People & Politics

Σε απόγνωση οι 1047 υπάλληλοι που στήριξαν την χώρα στην διάρκεια του Covid-19. Κανείς δεν απαντά στο τι θα απογίνουν!

Οι εργαζόμενοι με σύμβαση στις κινητές ομάδες υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία του οργανισμού, καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στα τέλη Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον των πάνω από 1.000 εργαζομένων.

Οι συμβασιούχοι των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟμΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) απαιτούν την επίλυση του ζητήματος των συμβάσεων από το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να αποφευχθεί η ανεργία των 1.047 εργαζομένων που ανέλαβαν ευθύνες κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτή η εμπειρία που αποκτήθηκε με δυσκολία καθώς λαμβάνονται υπόψη τα μεγάλα κενά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όπως διαβάσαμε στο Capital.gr, σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι δεν έχουν στελεχώσει μόνο τις ΚΟΜΥ, αλλά με την ίδια σύμβαση και το ίδιο πρόγραμμα έχουν στελεχώσει και γραφεία του ΕΟΔΥ όπως π.χ. στη Κεντρική Υπηρεσία αλλά και στο Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ), (είναι το τηλεφωνικό κέντρο που έγινε γνωστό στη πανδημία μέσω της γραμμής 1135).

Είναι πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ (το οποίο λήγει τέλη της χρονιάς και οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν αν θα μπουν στο επόμενο). Προσλήφθηκαν για έκτακτες ανάγκες COVID, αλλά έχουν απασχοληθεί και με άλλα πράγματα πέραν του COVID, π.χ. με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, ενώ, σύμφωνα με εργαζόμενο, τα άτομα στο ΚΕΠΙΧ έχουν εκπαιδευτεί για διάφορα νοσήματα (γρίπη, στρεπτόκοκκος, οξεία ηπατίτιδα, HIV, ιός Δυτικού Νείλου, αλλαντίαση, ελονοσία, λεπτοσπείρωση, RSV και άλλα) και έχουν συνδράμει και στις πυρκαγιές του 2021 και σε διάφορες εκστρατείες όπως η υγιεινή των χεριών. Πολλοί υπάλληλοι σημειώνεται πως έχουν συμπληρώσει πα΄νω από τρία χρόνια συνεχούς παρουσίας.

Όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία που εξασφάλισε το Capital.gr, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τον ΕΟΔΥ, κρατώντας πανό και ζητώντας να αποφευχθεί η ανεργία για πάνω από 1.000 εργαζόμενους.

“Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας εκτελέστηκαν σε όλη την επικράτεια 19 εκατ. δειγματοληψίες και γύρω στους 200.000 εμβολιασμούς σε ευπαθείς ομάδες. Έχει δημιουργηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο κι ένα κατόρθωμά τους είναι ότι έκαναν στη συνείδηση του πολίτη τον οργανισμό ως τον κύριο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Ελλάδα”, δήλωσε στο MEGA από τη μεριά του ο νοσηλευτής Παναγιώτης Κατσαρός. “Στις 30 Νοεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις μας. Αναλογιστείτε την ανησυχία και το θέμα της εργασιακής ανασφάλειας”, πρόσθεσε.

“Η σύμβασή μας είναι ενεργή, κατόπιν διαδοχικών παρατάσεων, έως τις 30 Νοεμβρίου 2023. Σας παρακαλούμε να συνδράμετε στη διαμόρφωση των συνθηκών που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχιση των ΚΟΜΥ μετά τις 30/11/23, καθώς ήδη είμαστε στα μέσα Οκτωβρίου και δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από τους αρμόδιους για την ανανέωση της σύμβασής μας”, αναφέρει – μεταξύ άλλων – στην επιστολή του το σωματείο εργαζομένων ΚΟΜΥ ΕΟΔΥ.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Αλέκος Φασιανός: Πλήθος κόσμου στην κηδεία του σπουδαίου καλλιτέχνη

News Room A

Ο Φουρθιώτης ζητά προστασία και… εντός φυλακών γιατί φοβάται για τη ζωή του.

News Room M

Έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος σχεδιαστής και μόδιστρος Pierre Cardin

News Room A