magdasnews.gr
News

Συγκλονιστικό βίντεο: Οι τελευταίες στιγμές Αφροαμερικανού πριν πεθάνει ενώ τον πιέζουν αστυνομικοί

Οι τελευταίες στιγμές ενός 41χρονου Αφροαμερικανού, που έχασε τη ζωή του τον Νοέμβριο του 2022 ήρθαν στο «φως» της δημοσιότητας και σοκάρουν.

Ο Κένεθ Νοτς υπέστη καρδιακή ανακοπή σε νοσοκομείο του Ντάλας, ενώ βρισκόταν υπό την κράτηση της αστυνομίας.

Στο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου φαίνεται ο Νοτς να φωνάζει πως δεν μπορεί να αναπνεύσει και ότι θέλει νερό, ενώ το ιατρικό προσωπικό μαζί με αστυνομικούς τον κρατάνε, προσπαθώντας να τον ακινητοποιήσουν στο κρεβάτι.

Λίγο αργότερα ο 41χρονος πέφτει μπρούμυτα χωρίς να κουνιέται καθόλου και τότε ένας νοσηλευτής τον πλησιάζει, για να δει αν έχει σφυγμό.

Το περιστατικό της αστυνομικής βίας θυμίζει πολύ τους θανάτους άλλων δύο Αφροαμερικανών, του Έρικ Γκάρνερ και του Τζόρτζ Φλόιντ, όπου επίσης οι αστυνομικοί πίεζαν την πλάτη τους.

Το νοσοκομείο αρνιόταν για πολύ καιρό να δώσει το οπτικοακουστικό υλικό, αλλά ο δικηγόρος της οικογένειας, Τζεφ Χένλεϊ, το απέκτησε με δικαστική εντολή.

Ο Νοτς τέθηκε υπό κράτηση στις 29 Νοεμβρίου 2022, ενώ βρισκόταν σε «μια κατάσταση ψυχολογικής αστάθειας – ήταν εμφανώς ανίκανος να σκεφτεί λογικά», όπως ανέφερε ο δικηγόρος στην εφημερίδα «Dallas Morning News».

Ο ιατροδικαστής, που είδε το βίντεο, τόνισε ότι οι αστυνομικοί φέρουν ευθύνη για τον θάνατο του Νοτς μετά την επιβεβαίωση ότι ο άντρας πέθανε από ξαφνική καρδιακή ανακοπή, καθώς βρισκόταν σε περιορισμό, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως ανθρωποκτονία.

Οι αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί η αιτία του θανάτου.

Νωρίτερα, ο Νοτς είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο από αστυνομικούς, καθώς κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με μια φίλη και τα δύο του παιδιά φερόταν αλλοπρόσαλλα, φωνάζοντας πως οι αστυνομικοί ήθελαν να τον σκοτώσουν.

«Μη με σκοτώσετε», παρακαλούσε ο Νοτς στο βίντεο: «Μη με πνίγετε». Οι επανειλημμένες του αιτήσεις για χυμό πορτοκάλι και νερό απορρίφθηκαν, επειδή το προσωπικό τον θεώρησε μη συνεργάσιμο. «Δεν αισθανόμαστε ασφαλείς μαζί σου», εξήγησε ένας εργαζόμενος του νοσοκομείου.

Καθώς οι εργαζόμενοι κι ένας αστυνομικός έφυγαν από το δωμάτιο του νοσοκομείου, ο Νοτς κατέβηκε από το κρεβάτι και ήπιε νερό από μια βρύση, ενώ ήταν με τις χειροπέδες. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί τον ξανάβαλαν στο κρεβάτι, ενώ αυτός διαμαρτυρόταν, λέγοντας ότι χρειαζόταν περισσότερο νερό.

Ενώ ο Νοτς πάλευε, οι αστυνομικοί τον έσφιγγαν, για να τον περιορίσουν.

«Τι κάνετε, γαμ…;» ρώτησε ο ασθενής, μόνο για να ακούσει: «Σταματήστε! Βγάζουμε τις χειροπέδες».

«Χρειάζομαι νερό, παρακαλώ», είπε πολλές φορές, ενώ οι αστυνομικοί συνέχιζαν να τον περιορίζουν.

Έπειτα, ο Νοτς φώναξε: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω!», καθώς οι αστυνομικοί πίεζαν την πλάτη και τα άκρα του. Επανέλαβε, δηλαδή, και αυτός τις τελευταίες λέξεις του Έρικ Γκάρνερ και του Τζόρτζ Φλόιντ, οι οποίοι πέθαναν από χέρι αστυνομικού στη Νέα Υόρκη και τη Μινεάπολις αντίστοιχα.

Ο Χένλεϊ είπε πως από το βίντεο φαίνεται ότι ο Νοτς ήταν σε καλή φυσική κατάσταση μέχρι οι αστυνομικοί να περιορίσουν την ικανότητά του να αναπνεύσει.

Πέρυσι, ο Χένλεϊ διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου, για να ανακοινώσει ότι υπέβαλε αγωγή εναντίον του νοσοκομείου.

«Κανείς δεν ήθελε να μας δώσει απαντήσεις», πρόσθεσε η μητέρα του Νοτς την εποχή εκείνη. «Η μόνη απάντηση που έχω είναι ότι ο γιος μου είναι νεκρός και δεν ξέρουν γιατί».

Το δικαστήριο του Ντάλας αρνήθηκε να αποδώσει κατηγορίες στους αστυνομικούς και στο προσωπικό του νοσοκομείου που εμπλέκονται στην υπόθεση, όπως αναφέρει η εφημερίδα «New York Post».

Σχετικές αναρτήσεις

Απίστευτο περιστατικό στην Κόρινθο: Του έκαναν νεκροψία και βρήκαν μέσα του… ιατρικό εργαλείο!

Newsroom

Τροχαίο στο Ηράκλειο: Έχασε την μάχη η γιαγιά του βρέφους

News Room G

Ατάκες βόμβα του Στέφανου Κασσελάκη:«Εγώ και ο Τάιλερ θα αλλάξουμε την Ελλάδα»

News Room G