magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Τι προκαλεί ο ήλιος στο δέρμα – Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Στην ηλικία των 20 ετών, το δέρμα μαυρίζει και ο ήλιος δε φαίνεται να επηρεάζει τη νεανικότητα του δέρματός μας.

Στην ηλικία των 30 ετών εμφανίζονται οι πρώτες ρυτίδες από τον ήλιο και στα 40 εμφανίζονται καφέ κηλίδες όταν το δέρμα εκτίθεται στις UV ακτινοβολίες.

Η φυσική γήρανση της επιδερμίδας αποδίδεται σε φυσικά αίτια, αλλά όχι αποκλειστικά.

Οι επιδράσεις του ήλιου τείνουν να επιταχύνουν αυτό το φαινόμενο.

Με τις φωτοδερματοπάθειες ασχολήθηκε πριν από μερικές ημέρες η «Ελένη» με καλεσμένη την καθηγήτρια δερματολογίας και αφροδισιολογίας της ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μπέττυ Λαζαρίδου.

«Ο ήλιος μάς δημιουργεί κάποια προβλήματα, να μην είμαστε στα άκρα, τον θέλουμε τον ήλιο αλλά παίρνοντας ορισμένα προφυλακτικά μέτρα. Να φοράμε αντηλιακή κρέμα, κατάλληλο ρουχισμό, καπέλο, γυαλιά ήλιου και να μην εκτιθέμεθα τις ώρες 12 – 16.00 το μεσημέρι», ανέφερε η κα Λαζαρίδου.

«Δε θέλουμε ηλιακά εγκαύματα στην παιδική και εφηβική ηλικία, προδιαθέτουν για την ανάπτυξη μελανώματος. (…) Ο ήλιος τότε και τώρα είναι ακριβώς ο ίδιος, αυτό που φτάνει σε μας είναι διαφορετικό γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε περισσότερο, να μάθουμε συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με την πρόληψη».

Η φωτοευαισθησία αναφέρεται συχνά ως αλλεργία στον ήλιο

Η φωτοδερματίτιδα είναι η μη φυσιολογική δερματική αντίδραση στην υπεριώδη του ακτινοβολία

Το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός είναι κοινή πάθηση μεταξύ των ατόμων με ευαισθησία στο ηλιακό φως, που εμφανίζεται όταν εκτίθενται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα στον ήλιο (μικρά κόκκινα σπυράκια που συνοδεύονται από κνησμό).

Το ηλιακό έγκαυμα είναι η κάκωση του δέρματος από την οξεία επίδραση της ακτινοβολίας του ήλιου που έρχεται σε επαφή με το γυμνό δέρμα, που δεν προστατεύεται. Τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα υποχωρούν σε 3 έως 5 ημέρες, αλλά μπορούν να διαρκέσουν έως και 10 ημέρες.

Το μελάνωμα είναι κακοήθης όγκος του δέρματος και όταν διαγνωστεί έγκαιρα, είναι ιάσιμο. Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 30.000 περιστατικά καρκίνων του δέρματος τον χρόνο, από τα οποία 1.500 είναι άνθρωποι με μελάνωμα. Το μελάνωμα είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος σε γυναίκες ηλικίας 15 έως 34 ετών.

Σχετικές αναρτήσεις

Υπερσύγχρονη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής από το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης

News Room M

Η συμβολή της ψυχοθεραπείας στη διαχείριση των αυτοάνοσων νοσημάτων

News Room A

Ποιες είναι οι ορμόνες της ευτυχίας και πως θα τις ενισχύσουμε

News Room A