magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Γιατί πρέπει να βάλεις τα χόρτα στη διατροφή σου

Τα χόρτα και τα φυλλώδη λαχανικά είναι οι… ροκ σταρ της φύσης.

Μολονότι υποτιμούνται από πολλούς και ειδικά από τις νέες γενιές ανθρώπων, οι παλαιότεροι τα μάζευαν συστηματικά, ως χόμπι, και τα κατανάλωναν τακτικά.

Τα χόρτα σε γενικές γραμμές έχουν ελάχιστες θερμίδες. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, συμβάλλουν στον περιορισμό της δυσκοιλιότητας και της εκολπωματίτιδας, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στην παροχή αίσθησης πληρότητας με λιγότερες θερμίδες.

Επίσης, τα άγρια χόρτα είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α, βιταμίνη D και βιταμίνη Κ, ενώ αποτελούν πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών.

Έτσι συμβάλλουν στην προστασία του ανθρώπινου σώματος από το οξειδωτικό στρες και ενισχύουν την ικανότητα φυσικής άμυνας του οργανισμού, έχουν έντονη αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν την υγεία από διάφορους κινδύνους:

Παράλληλα, ελαττώνουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων, βοηθούν ενάντια στο διαβήτη, την υπέρταση, και διάφορους τύπους καρκίνου, στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, στο να διατηρούνται τα μάτια, τα δόντια, τα ούλα και το δέρμα υγιή καθώς και στην προστασία από τις λοιμώξεις.

Επιπλέον, συμβάλλουν στον φυσιολογικό μεταβολισμό του σιδήρου, υποστηρίζουν τη λειτουργία των οστών και ρυθμίζουν την όρεξη και την κατακράτηση υγρών καθώς λειτουργούν και ως διουρητικά.

Η Γεωργία Ζιώγου, διαιτολόγος – διατροφολόγος, μίλησε στο «Όλα για τη Ζωή μας Vita» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την αξία των χόρτων στη διατροφή.

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος αναφορικά με την διατροφική αξία που έχουν τα χόρτα εξήγησε ότι προέρχεται από το γεγονός ότι είναι εξαιρετική πηγή συμπλέγματος βιταμινών.

«Έχουν πολύ λίγες θερμίδες και έχουν πολλές φυτικές ίνες, φέρνοντας ένα αίσθημα κορεσμού και βοηθώντας τελικά στην ρύθμιση του βάρους», συμπλήρωσε η ειδικός.

Σύμφωνα με την διαιτολόγο – διατροφολόγο, προσοχή στην κατανάλωση χόρτων θα πρέπει να δίνουν άνθρωποι που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.

Σχετικές αναρτήσεις

Αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι η κάνναβη σκοτώνει τον κορωνοϊό

News Room A

Από το τίποτα… και η παραμικρή άθληση κάνει καλό στους ηλικιωμένους

News Room

Σταθήκατε όρθιοι και σας ανέβηκε η πίεση; Τι σημαίνει αυτό για την καρδιά σας

News Room A