magdasnews.gr
News

Την ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών κρύβουν τα αυξανόμενα κρούσματα καρκίνου σύμφωνα με τον ΠΟΥ

ΠΟΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία έρευνας για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2022 καταγράφηκαν περίπου 20 εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου παγκοσμίως, με 9,7 εκατομμύρια θανάτους.

Αυτό αποτελεί αυξημένο βάρος, επισημαίνοντας την “εντυπωσιακή ανισότητα” μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους αναπτύσσει καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ ένας στους εννέα άνδρες και μία στις 12 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Ωστόσο, η ανάλυση αναδεικνύει σημαντικές ανισότητες μεταξύ χωρών.

Σε ανεπτυγμένες χώρες, μία στις 12 γυναίκες αναπτύσσει καρκίνο του μαστού, ενώ μόνο μία στις 71 πεθαίνει από αυτόν. Σε φτωχότερες χώρες, τα ποσοστά ανεβαίνουν σε μία στις 27 γυναίκες που προσβάλλονται, ενώ μία στις 48 πεθαίνει από αυτόν. Οι ανισότητες επηρεάζουν επίσης τη διάγνωση και τη θεραπεία, με γυναίκες σε φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου λόγω αργοπορημένης διάγνωσης και έλλειψης πρόσβασης σε ποιοτική θεραπεία.

Επιπλέον, η έκθεση επισημαίνει ότι διάφοροι τύποι καρκίνου επηρεάζουν όλο και περισσότερο τον πληθυσμό, αντικατοπτρίζοντας τις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει ανέβει στην τρίτη θέση ως προς τη συχνότητα και τη δεύτερη ως προς τους θανάτους, συνδεόμενος με παράγοντες όπως η ηλικία, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Συνολικά, ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει ο πιο συχνός και η κορυφαία αιτία θανάτου, σχετίζοντας κυρίως με τα υψηλά ποσοστά καπνιστών στην Ασία.

Αν και οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας της Covid-19 επηρέασαν τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, τα δεδομένα δείχνουν ελάχιστο αντίκτυπο στα ποσοστά επιβίωσης, σύμφωνα με την IARC. Προβλέπεται ότι μέχρι το 2050, τα κρούσματα καρκίνου θα αυξηθούν κατά 77%, φθάνοντας τα 35 εκατομμύρια, με την ανισότητα να είναι έντονη, καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται και γερνά.

Σχετικές αναρτήσεις

Μήνας γαστρονομίας στο FOUR SEASONS ASTIR PALACE HOTEL ATHENS

News Room G

Στα χέρια της εφορίας όσοι δήλωσαν ”ψίxουλα”: Εξονυχιστικοί έλεγχοι για τους 800 πρώτους ύποπτους για φοροδιαφυγή

News Room G

Η ΕΕ θα πρέπει να διπλασιάσει τη βοήθειά της προς το Κίεβο σύμφωνα με το Iνστιτούτο Kiel

News Room G