magdasnews.gr
News

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα που εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Το ψήφισμα αναφέρει πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος και της ασφάλειας των δημοσιογράφων.

Ειδικότερα, το Κοινοβούλιο εξέφρασε ανησυχία για την έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς και για τις απειλές και τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων. Εκφράζει επίσης ανησυχία για τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια ολιγαρχών και την κατανομή των κρατικών επιδοτήσεων.

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο καταδίκασε την παράνομη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού και την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, καθώς και την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία. Εξέφρασε ανησυχία για τη μεταχείριση των μεταναστών και τις επιθέσεις κατά ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, το Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την εκτέλεση των κονδυλίων της ΕΕ στην Ελλάδα, με βάση τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, και να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ.

Έντονες αντιδράσεις

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε: “To έγκλημα στα Τέμπη, Predator, Πύλος, η δολοφονία Καραϊβάζ, αγωγές SLAPP κατά δημοσιογράφων: Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος Δικαίου & την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με ψήφους 330 υπέρ, 254 κατά, 26 αποχές”.

O Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστας Αρβανίτης, ανέφερε σε δήλωσή του πως “με τον πλέον επίσημο τρόπο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκαλεί την χώρα μας για τον εκτροχιασμό του κράτους δικαίου, με έναν και μόνο υπεύθυνο: την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παρά τις παρασκηνιακές απόπειρες της ευρωπαϊκής Δεξιάς να καλύψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε τις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης, που αντιτίθενται σε θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης και πλήττουν την πολιτική και θεσμική αξιοπρέπεια της χώρας μας”, ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει:

“Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζητά με κάθε θεσμική επισημότητα ευθύνες και απαντήσεις για την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της Ένωσης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μοναδική υπεύθυνη για τον διασυρμό της χώρας μας, οφείλει να λογοδοτήσει και επιτέλους να σεβαστεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Ευρώπης, το Κράτος Δικαίου”.

Σχετικές αναρτήσεις

Ανδρέας Σπυρόπουλος: «Η κυβέρνηση συνεχίζει μια επιδοματική πολιτική, που δεν λύνει το μεγάλο ζήτημα της υπογεννητικότητας»

News Room G

Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στον ΟΠΕΚΑ

News Room G

Η κρίση της σοκολάτας: Γιατί ακριβαίνει και πού θα φτάσει η τιμή της

Newsroom