magdasnews.gr
News

Το ασήμι λάμπει πιο πολύ απο τον χρυσό – Οδεύει σε υψηλό 10ετίας

ΑΣΗΜΙ

Το 2024 θεωρείται ένα σημαντικό έτος για το ασήμι, με τις τιμές του να πιθανόν φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας. Η παγκόσμια ζήτηση ασημιού εκτιμάται να φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια ουγγιές το 2024, σημειώνοντας το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία, όπως αναφέρει το Silver Institute σε πρόσφατη έκθεσή του.

“Η ισχυρότερη βιομηχανική ζήτηση αποτελεί τον κύριο καταλύτη για την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για το ασημένιο μέταλλο, και αναμένεται να φτάσει σε νέα υψηλά φέτος”, δήλωσε το Ινστιτούτο. Το ασήμι χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανικούς σκοπούς και ενσωματώνεται συχνά στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών ειδών.

“Πιστεύουμε ότι το ασήμι θα έχει μια εξαιρετική χρονιά, ιδίως όσον αφορά τη ζήτηση”, δήλωσε ο Μάικλ Ντιριέντζο, εκτελεστικός διευθυντής του Silver Institute. Αναμένεται ότι οι τιμές του ασημιού θα φτάσουν στα 30 δολάρια ανά ουγγιά, κάτι που θα αποτελέσει υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Το ασήμι, το οποίο εμπορευόταν γύρω στα 22,4 δολάρια ανά ουγγιά, είχε τελευταία φορά φτάσει τα 30 δολάρια τον Φεβρουάριο του 2013. Το Silver Institute προβλέπει αύξηση της ζήτησης για βιομηχανική χρήση κατά 9% και αύξηση της ζήτησης για κοσμήματα κατά 6% φέτος, με την Ινδία να ηγείται στις αγορές κοσμημάτων. Η προβλεπόμενη ανάκαμψη στα καταναλωτικά ηλεκτρονικά είδη επίσης αναμένεται να προσφέρει πρόσθετη ώθηση στην αγορά ασημιού.

Βραχυπρόθεσμα, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και οι μειωμένες πιθανότητες μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων στις αρχές του έτους μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες που θα επηρεάσουν τις επενδύσεις σε ασήμι. Ωστόσο, οι τάσεις μπορεί να αλλάξουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024, όταν περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς πιστεύουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Οι τιμές του ασημιού, όπως και του χρυσού, συνήθως κινούνται ανάποδα από τα επιτόκια. Ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση για ασήμι και χρυσό, καθώς τα πολύτιμα μέταλλα δεν αποφέρουν τόκους, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο ελκυστικά σε σύγκριση με εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα ομόλογα.

Λόγω των εκτεταμένων βιομηχανικών εφαρμογών του ασημιού, η απόδοσή του συνδέεται στενά με την υγεία της συνολικής οικονομίας ή του επιχειρηματικού κύκλου. Αντίθετα, οι τιμές του χρυσού συνήθως αυξάνονται σε περιόδους οικονομικής αδυναμίας ή αβεβαιότητας.

Σχετικές αναρτήσεις

Νέα επίθεση στο Σίδνεϊ: Μαχαίρωσε ιερέα σε live streaming!

Newsroom

Παραλίγο «νέα» Τέμπη στο ΣΚΑ στις 23/12/23: Υπήρξε παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, το σύστημα της τηλεδιοίκησης λειτούργησε

News Room G

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Επιτομή λαϊκισμού και παραπληροφόρησης το ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

News Room G