magdasnews.gr
Για την υγεία μας

«Τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το Πρωινό σου», γράφει η Μαρία Ζερβού

ΠΡΩΙΝΟ

Είναι πολύ πιθανό να έχεις ακούσει ότι το πρωινό συχνά χαρακτηρίζεται ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Αυτό συμβαίνει γιατί ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, αναπληρώνει τα επίπεδα ενέργειάς του οργανισμού μετά το νυχτερινό ύπνο, μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές σου επιλογές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ σχετίζεται και με καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Τι ακριβώς, όμως, πρέπει να περιέχει ένα ισορροπημένο πρωινό;

Σε αυτό το άρθρο, θα σου αναφέρω τα βασικά τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από ένα θρεπτικό και χορταστικό πρωινό που θα τροφοδοτήσει τον οργανισμό σου με την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του υποχρεώσεις!Τι πρέπει να περιέχει ένα Ισορροπημένο Πρωινό;

Πηγές σύνθετων υδατανθράκων

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι ένα σημαντικό συστατικό ενός ισορροπημένου πρωινού. Προτίμησε προϊόντα ολικής αλέσεως που Παρέχουν στο σώμα ενέργεια και σε βοηθούν να παραμένεις σε εγρήγορση μέχρι το επόμενο γεύμα.

Για παράδειγμα, δημητριακά με Νο1 συστατικό την ολική άλεση και ειδικότερα με νιφάδες δημητριακών σε υψηλό ποσοστό εμπλουτισμένες με μέταλλα και βιταμίνες (ιδιαίτερα ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β), ψωμί ή φρυγανιές ολικής αλέσεως, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και προάγουν το αίσθημα κορεσμού.

Πηγές πρωτεΐνης

Η συμπερίληψη πρωτεΐνης στο πρωινό σου είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, καθώς και για να σε κρατήσει χορτάτο/η μέχρι το μεσημέρι. Τα αυγά, το γιαούρτι, το γάλα και το τυρί είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης για το πρωινό σου. Εάν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη ή ακολουθείς μία χορτοφαγική διατροφή, μπορείς να επιλέξεις φυτικά υποκατάστατα, όπως το γάλα σόγιας, το γιαούρτι σόγιας και το tofu.

Καλά λιπαρά

Τα καλά λιπαρά κατέχουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας. Υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Ενσωμάτωσε πηγές καλών λιπαρών, όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο στο πρωινό σου.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα και συμβάλλουν στη συνολική σου ευεξία. Προσθέτουν επίσης φυσική γλυκύτητα και χρώμα στο πρωινό σου. Πρόσθεσε για παράδειγμα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα στο μπολ με γάλα και νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης ή λαχανικά στην ομελέτα σου..

Ενυδάτωση

Φυσικά, να θυμάσαι την ενυδάτωσή σου! Πιες ένα ποτήρι νερό μαζί με το πρωινό σου για ένα καλό ξεκίνημα στην ημέρα σου! Εκτός από το νερό, στην ενυδάτωσή σου συμβάλλουν και άλλα τρόφιμα που μπορεί να περιλαμβάνονται στο πρωινό σου, όπως το γάλα, ο καφές, το τσάι και τα φρούτα/λαχανικά.

Τι να Κρατήσεις;

Ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας συνδυασμός σύνθετων υδατανθράκων, πρωτεΐνης, καλών λιπαρών, φρούτων, λαχανικών και ενυδάτωσης. Συμπεριλαμβάνοντας αυτά τα συστατικά στο πρωινό σου γεύμα, μπορείς να εξασφαλίσεις ότι λαμβάνεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σου για την εύρυθμη λειτουργία του.

Να θυμάσαι ότι το πρωινό πρέπει να εξατομικεύεται σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις διατροφικές σου απαιτήσεις. Αν το πρωινό δεν αποτελεί μια καθημερινή σου συνήθεια, να θυμάσαι ότι οι αλλαγές γίνονται βήμα-βήμα. Δεν είναι ανάγκη να καταναλώνεις το πρωινό σου ακριβώς την ώρα που ξυπνάς στο σπίτι σου. Μπορείς να παίρνεις το ταπεράκι σου στο γραφείο ή αν υπάρχει η δυνατότητα να παρασκευάζεις το πρωινό σου εκεί αργότερα. Μικρές αντικαταστάσεις θα επιφέρουν το θετικό αποτέλεσμα!

Εσύ τι συνδυασμούς θα κάνεις στο πρωινό σου;

Σχετικές αναρτήσεις

Κορωνοϊός: Ποιες είναι οι πιθανές ενδοκρινικές επιπλοκές στους νοσούντες;

News Room A

Διατροφή: Οι χειρότερες τροφές για την καρδιά μετά τα 50

News Room A

Συμβουλές για να μείνετε έγκυος μετά τα 40!

News Room A