magdasnews.gr
News

Ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

ΒΟΥΛΗ

Ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου -Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.

Η πρόθεση του νομοσχεδίου είναι να διευκολύνει τη λειτουργία των παραρτημάτων υπό τη μορφή Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και με στόχο τη διεθνή παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Επιπλέον, προτείνονται μέτρα για την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών, την εξυπηρέτηση της εγχώριας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές και την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της εκπαίδευσης.

Παράλληλα, η αντιπολίτευση έχει εκφράσει επιφυλάξεις όσον αφορά στη συμβατότητα του νομοσχεδίου με το Σύνταγμα, επικαλούμενη πιθανές παραβιάσεις του άρθρου 16. Οι αντιδράσεις αυτές έχουν οδηγήσει στην κατάθεση αιτήσεων αντισυνταγματικότητας από διάφορες πολιτικές ομάδες, ενώ προτάσεις δυσπιστίας έχουν εκφραστεί από κομματικούς εκπροσώπους. Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί περαιτέρω στο πλαίσιο της διαδικασίας στη Βουλή.

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΚΟ «Νίκη»

Αίτηση αντισυνταγματικότητας επί του μέρους που αφορά στα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την έναρξη της συζήτησης στην ολομέλεια. Όπως είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θ. Τζάκρη, κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τα προβλεπόμενα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Δημοσίου Δικαίου, ενώ, τα σχετικά άρθρα, δεν διασφαλίζουν την ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση των ΝΠΠΕ, προβλέπουν διαφορετικούς όρους πρόσβασης των φοιτητών στα ΝΠΠΕ έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων, και δεν περιέχουν εγγυήσεις υπέρ των καθηγητών των ΝΠΠΕ.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν επίσης το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η ΚΟ «Νίκη».

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλ. Τσακαλώτος, πρότεινε στο ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, και την Πλεύση Ελευθερίας, «να καταθέσουμε, από κοινού, πρόταση δυσπιστίας». Νωρίτερα το ίδιο είχε πράξει και ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Η συζήτηση επί του αιτήματος αντισυνταγματικότητας θα διεξαχθεί μετά το πέρας των τοποθετήσεων των εισηγητών των κομμάτων επί του νομοσχεδίου.

Σχετικές αναρτήσεις

Αυτό είναι το νέο Καλάθι του Πάσχα – Τι θα περιέχει

Newsroom

Αστυνομικοί οδηγούν στην έδρα της Ερευνητικής Επιτροπής τους φερόμενους ως δράστες

News Room G

Σύλληψη 29χρονου στη Ρόδο που προσπάθησε να παρασύρει σε ερωτικό ραντεβού 14χρονη

News Room G