magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Μπορεί να γίνει ολική αρθροπλαστική ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα;

Στο τμήμα Ψηφιακής Επανορθωτικής Χειρουργικής του Metropolitan Hospital, τα τελευταία χρόνια εκτελούνται από τον κ. Αναστασόπουλο και την ομάδα του, “διπλές” επεμβάσεις με ασφάλεια, εξαιρετικά αποτελέσματα και ταχύτατη αποκατάσταση

Η ολική αρθροπλαστική είναι η επέμβαση για την οριστική αντιμετώπιση της προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Πρόκειται για μία επέμβαση κατά την οποία αφαιρούνται τα φθαρμένα τμήματα της άρθρωσης και αντικαθίστανται από πρόθεση που αποτελείται από τιτάνιο και πολυαιθυλένιο. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν διάφορες εξελιγμένες μέθοδοι εκτέλεσης της επέμβασης, με στόχο τη βελτίωση των μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων.

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός κ. Αναστασόπουλος Στέφανος είναι από τους πρώτους ορθοπαιδικούς στην Ευρώπη που εξειδικεύτηκε στη ολική αρθροπλαστική με ψηφιακή υποβοήθηση (Computer Assisted Surgery) και την εκτελεί στην Ελλάδα από το 2011.

Ο αριθμός των ασθενών που υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος με ψηφιακή υποβοήθηση από τον ιατρό και τη χειρουργική του ομάδα και η ποιότητα των αποτελεσμάτων, είναι αντίστοιχα με αυτά των πιο αναγνωρισμένων διεθνών κέντρων .
Κατά τη μέθοδο αυτή, με τη χρήση ενός προηγμένου ψηφιακού συστήματος πλοήγησης επιτυγχάνεται το τρίπτυχο: καλό λειτουργικό αποτέλεσμα-μεγάλη διάρκεια αυτού – μείωση των επιπλοκών, κάτι που αποτυπώνεται σταθερά στη διεθνή βιβλιογραφία.

Επιπλέον το κόστος νοσηλείας δε διαφέρει από το αντίστοιχο των κλασσικών μεθόδων και επομένως είναι πολύ μικρότερο από τις υπόλοιπες σύγχρονες μεθόδους εκτέλεσης της ολικής αρθροπλαστικής.

Οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος στην πλειοψηφία τους εμφανίζουν το πρόβλημα και στα δύο γόνατα.. Η συνήθης τακτική είναι να χειρουργούνται στο ένα και μετά από 4-6 μήνες στο άλλο, υποφέροντας όλο αυτό το διάστημα από τον πόνο του μη χειρουργημένου. Είναι αυτονόητα βολικό να χειρουργηθούν ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα, είναι όμως ασφαλές;

Με τη μέθοδο της ψηφιακής υποβοήθησης και με δεδομένη την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και της συνολικής επιβάρυνσης του οργανισμού (πόνος, αιμορραγία, πνευμονική εμβολή, φλεγμονές) η επέμβαση εκτελείται σε επιλεγμένους ασθενείς, με ασφάλεια ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα.

Στο τμήμα Ψηφιακής Επανορθωτικής Χειρουργικής του Metropolitan Hospital, τα τελευταία χρόνια εκτελούνται από τον κ. Αναστασόπουλο και την ομάδα του, “διπλές” επεμβάσεις με ασφάλεια, εξαιρετικά αποτελέσματα και ταχύτατη αποκατάσταση, προσφέροντας στους ασθενείς οριστική ανακούφιση από το πρόβλημα τους, με ένα χειρουργείο και μία νοσηλεία.

Αναστασόπουλος Στέφανος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Διευθυντής Ορθοπαιδικής κλινικής Metropolitan  Hospital

Πηγή: protothema.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Καρκίνος θυρεοειδούς: Μπορεί να φταίει η παχυσαρκία;

News Room A

Ποιες τροφές ασκούν πίεση στο συκώτι: Πρέπει να τις μειώσετε σήμερα κιόλας!

News Room A

Ο μεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν άτομα που εκτέθηκαν στον καπνό πριν τη γέννηση

Newsroom