magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Το συχνό πλύσιμο των χεριών προκαλεί έκζεμα: Μύθος ή Αλήθεια;

Σωστό πλύσιμο χεριών, σημαίνει να πλένουμε τα χέρια με ζεστό τρεχούμενο νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Οι δερματολόγοι, λένε πως το συχνό πλύσιμο των χεριών μπορεί να αποτελεί βασικό παράγοντα πρόληψης του κρυολογήματος ή της γρίπης ή και του κορωνοϊού, μπορεί όμως να βλάψει το δέρμα σας και είναι η βασική αιτία εμφάνισης εκζέματος.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όλοι καλούμαστε να πλένουμε συχνά και σωστά τα χέρια μας για να αποφύγουμε τη μετάδοση του ιού.

Το πλύσιμο ενυδατώνει την επιδερμίδα όταν η θερμοκρασία του νερού δεν είναι υψηλή, το στέγνωμα των χεριών όμως την ξηραίνει. Για να αποφύγετε αυτό τον κίνδυνο, χρησιμοποιείτε σαπούνι με ενυδατικούς παράγοντες και αποφεύγετε τα σκληρά σαπούνια που απομακρύνουν τα φυσικά έλαια του δέρματος, επιδεινώνοντας την ξηροδερμία. Τα απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα είναι επίσης πολύ σκληρά για την επιδερμίδα σας, γι’ αυτό χρησιμοποιείτε τα με μέτρο.

Δώστε λοιπόν βάση σε ενυδατικές κρέμες χωρίς άρωμα και με συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, που έχει την τάση να δεσμεύει το νερό και να “κλειδώνει” την υγρασία προστατεύοντας το δέρμα από την ξηρότητα, ενώ τα κηραμίδια είναι πρωτεΐνες που επίσης βοηθούν την ανάπλαση του εξωτερικού φιλμ της επιδερμίδας, προλαμβάνοντας την ερυθρότητα και τον ερεθισμό.

Αν πάλι έχετε ήδη εμφανίσει κάποιους ερεθισμούς στο δέρμα σας καλό είναι να συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας, καθώς οι ειδικοί λένε πως οι κοκκινίλες και τα εξανθήματα στο δέρμα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ανάλογη αγωγή. Τέλος, θα πρέπει να πίνετε συχνά νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση της επιδερμίδας.

Άκης Τσακίρης

@akistsakiris

Σχετικές αναρτήσεις

Βαρηκοΐα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μερική ή ολική απώλεια ακοής

News Room A

Τέμπη: Πόσα άτομα επικοινώνησαν με τη Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 10306

News Room A

Ποια φάρμακα προκαλούν αίσθημα κόπωσης και υπνηλία και τι μπορείτε να κάνετε

News Room A