magdasnews.gr
Ζωή

Αδιανόητες εικόνες στην Ίμπιζα: Στα ύψη τα ενοίκια, οι ντόπιοι κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους!

Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί τα ενοίκια στην Ίμπιζα λόγω του υπερτουρισμού, με αποτέλεσμα κυριολεκτικά να ξεσπιτωθούν πολλοί κάτοικοι και εργαζόμενοι στο δημοφιλές ισπανικό νησί.

Το πρόβλημα για τους περίπου 160.000 κατοίκους της Ίμπιζα είναι τόσο έντονο, ώστε αρκετοί εξ’ αυτών ζουν πλέον στα αυτοκίνητά τους!

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Σεζάρ Νεμπρέρα που έχει μετατρέψει το ΙΧ του σε σπίτι του εδώ και τρία χρόνια, αφού μολονότι εργάζεται ως σεφ, ο μισθός του δεν αρκεί για να νοικιάσει ένα διαμέρισμα.

Η Ίμπιζα είναι ένα από τα τέσσερα νησιά που απαρτίζουν τις ισπανικές Βαλεαρίδες Νήσους στη Μεσόγειο. Τα άλλα τρία είναι η Μαγιόρκα, η Μενόρκα και η Φορμεντέρα.

«Η διαμονή στην Ίμπιζα είναι πολύ ακριβή και γίνεται ολοένα και ακριβότερη. Και το κόστος του ενοικίου είναι εντελώς έξω από τα όρια των αποδοχών σου. Το να ζεις έτσι είναι μια εναλλακτική λύση, λιγότερο άνετη, αλλά μου επιτρέπει να συνεχίσω να ζω στο νησί», λέει στο BBC καθώς φτιάχνει τον καφέ του στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του.

Σε ανάλογα δύσκολες συνθήκες λόγω των πανάκριβων ενοικίων ζουν πολλοί ντόπιοι επαγγελματίες στην Ίμπιζα, ανάμεσά τους ακόμη και αστυνομικοί. Όπως ανέφερε πέρυσι το συνδικαλιστικό τους όργανο, το IGC, «τρεις με τέσσερις» αστυνομικοί ζούσαν σε οχήματα στο νησί των Βαλεαρίδων.

Άλλοι κάτοικοι της Ίμπιζα ζουν σε αντίσκηνα ή σε κοινόχρηστα καταλύματα, τα οποία τους παρέχουν μόνον τα απολύτως αναγκαία – φαινόμενο που γίνεται ολοένα και συχνότερο σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκράντα, εκπρόσωπος του «Sindicato de Inquilinas de Ibiza y Formentera», μιας οργάνωσης που εκπροσωπεί τους τοπικούς ενοικιαστές.

Σύμφωνα με το BBC, η κατάσταση είναι δραματική.

Στα ύψη τα ενοίκια

Μόνο για φέτος, οι τιμές των ενοικίων στις Βαλεαρίδες Νήσους αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 18% σε σύγκριση με τη μέση αύξηση του 12% σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο στην Ίμπιζα, ως τουριστικού κόμβου, με τις αυξήσεις των ενοικίων σε ορισμένες περιπτώσεις να αγγίζουν ακόμη και το 50% μόνο κατά το τελευταίο έτος.

Για παράδειγμα, το ενοίκιο για ένα δωμάτιο κυμαίνεται από 700 έως 1.000 ευρώ, ενώ για ένα μέτριο η τιμή μπορεί να φτάσει τα 1.500 ευρώ το μήνα, όπως είπε η Ιζαμπέλ Μαρία Πέρεθ, ταμίας σε σούπερ μάρκετ .

Η Πέρεθ και ο σύζυγός της, εργαζόμενος σε πεντάστερο ξενοδοχείο, υποχρεώθηκαν να μετακομίσουν από το διαμέρισμα που νοίκιαζαν όταν πουλήθηκε στην πεθερά της. Τώρα σκέφτονται να επιστρέψουν στην ηπειρωτική Ισπανία, λόγω του προβλήματος της στέγασης.

Με πληθυσμό μόλις 160.000 κατοίκους, η Ίμπιζα σημείωσε πέρυσι ρεκόρ αφίξεων τουριστών, κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια, ενώ το 84% της οικονομικής της δραστηριότητας έχει σχέση με τον τουρισμό.

Σχετικές αναρτήσεις

Δέκα τρόποι για να εντοπίζονται τα ψεύτικα προφίλ στα social media

News Room M

11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας

News Room G

Πέθανε ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο – Ήταν 114 ετών και δούλευε από τα 5 του

Newsroom