magdasnews.gr
News

Αποζημιώσεις:Αιτήσεις για τις απώλειες σε έγγειο κεφάλαιο, μέχρι την 15η Μαρτίου 2024

ΚΑΚΟΚΑΡΙΑ
Έως και την 15η Μαρτίου 2024, οι αγρότες που υπέστησαν ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο και δεν είχαν καταγγείλει αυτές τις ζημιές έως και την 12η Ιανουαρίου 2024 στον ΕΛΓΑ, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην αντίστοιχη Περιφερειακή τους Ενότητα, σύμφωνα με νεότερη απόφαση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου. Αυτό ισχύει αποκλειστικά για ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, η κρατική υποστήριξη προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 συνεχίζεται ανελλιπώς, με στόχο την αποτελεσματική και δίκαιη στήριξη της Πολιτείας προς τις πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ειδικότερα, η επέκταση της κρατικής υποστήριξης περιλαμβάνει τώρα τόσο τις ζημιές στα φυτικά μέσα παραγωγής όσο και εκείνες που δεν καλύπτονταν προηγουμένως από τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, μέσω του ΕΛΓΑ, ακόμη και ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο.

Για τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 που επηρέασαν τη Θεσσαλία, με απόφαση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Β΄149), Χρήστου Τριαντόπουλου, ρυθμίστηκαν θέματα που αφορούν τις ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο. Πιο συγκεκριμένα, αυτές καλύπτονται όταν το αγροτεμάχιο ανήκει στην αγροτική εκμετάλλευση, είτε ως ιδιόκτητο είτε μέσω μίσθωσης ή χρησιδανείου που συνάφθηκε πριν από τις πλημμύρες.

Σε περίπτωση μίσθωσης ή χρησιδανείου, η επιχορήγηση καταβάλλεται υπό τον όρο ότι ο αγρότης θα επιδιορθώσει τις ζημιές στο έγγειο κεφάλαιο, υπό τον έλεγχο των αρμόδιων επιτροπών. Σε περίπτωση μη εκπλήρωσης αυτής της υποχρέωσης, το μέρος της επιχορήγησης που αντιστοιχεί στις ζημιές στο έγγειο κεφάλαιο επιστρέφεται στο Δημόσιο.

Σχετικές αναρτήσεις

Κυρ.Μητσοτάκης: Αύξηση της αρωγής για τους αγρότες – Πρόσθετη βοήθεια έως 10.000 ευρώ για ζημιές στον εξοπλισμό

News Room G

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια απο την δολοφονία του Άλκη Καμπανού

News Room G

Πυραύλους εναντίον αμερικανικού αντιτορπιλικού στην Ερυθρά Θάλασσα εκτόξευσαν οι Χουθί

News Room G