magdasnews.gr
Ζωή

Beckham στο Netflix: Αθλητικό ντοκιμαντέρ ή αθλητικό reality;

DAVID BECKHAM

Στις αρχές Οκτώβρη 2023, το Netflix επέλεξε να δημοσιεύσει το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων, με τον τίτλο «Beckham».

Το συγκεκριμένο timing ήταν μάλλον σκόπιμο, καθώς ακολουθούσε διάλειμμα από την ποδοσφαιρική δράση και το στοίχημα live, εξαιτίας των υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων για τα προκριματικά του Euro 2024.

Το «Beckham» είχε διχάσει πριν ακόμα βγει στον αέρα. Το Netflix είχε προσεγγίσει (ή μάλλον είχε θεωρηθεί πως είχε προσεγγίσει) αρκετές αθλητικές προσωπικότητες με επιείκεια, σε προηγούμενες εκπομπές που είχε ετοιμάσει. Και πολύς κόσμος δεν ήξερε τι να περιμένει από τις πέντε περίπου ώρες, τις οποίες το δίκτυο αφιέρωσε στον άλλοτε αρχηγό της Manchester United και της Εθνικής Αγγλίας.

Το δίκτυο όμως έχει δείξει τα τελευταία δύο χρόνια πως προσπαθεί να αλλάξει λίγο τη ρότα του στο συγκεκριμένο τομέα. Και πως πλέον θέλει να κοντραριστεί στα ίσα με τα πολύ-επίπεδα και απολύτως αντικειμενικά ντοκιμαντέρ άλλων δικτύων, όπως το ESPN και το BBC. Το Beckham δεν είναι το «The Kardashians» του ποδοσφαίρου, όπως αρκετός κόσμος περίμενε. Στα τέσσερα επεισόδια που έχουν κυκλοφορήσει (και δυστυχώς είναι τα μόνα), οι οθόνες πλημμύρησαν με μπάλα και ανέκδοτες ιστορίες, από έναν αθλητή που κουβάλησε στις πλάτες του την Εθνική Αγγλίας. Και στοχοποιήθηκε όσο κανείς άλλος γιαυτό.

Η ιστορία ξεκινάει στα παιδικά χρόνια του μετέπειτα σταρ με πολλές και διασκεδαστικές διηγήσεις των γονιών του. Όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Ο μπαμπάς και η μαμά του David Beckham έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξιστόρηση των πραγμάτων, χωρίς όμως να κουράζουν με υπερβολικές πληροφορίες για το γιο τους. Άλλωστε, είμαστε όλοι ευγνώμονες στον εμμονικό, με την καριέρα του γιου του, πατέρα Μπέκαμ, που όπως είπε βιντεοσκόπησε όλα τα ματς που έδωσε ο μετέπειτα σταρ στα παιδικά και εφηβικά τμήματα της United. Από την εποχή δηλαδή που επικρατούσε η λογική του against modern football, τα γήπεδα γεμάτα λάσπη και που το στοίχημα ποδόσφαιρο στο ίντερνετ ήταν ακόμα επιστημονική φαντασία. Ο πατέρας Μπέκαμ μοιράστηκε φυσικά άπειρα στιγμιότυπα με την παραγωγή του Netflix και τους τηλεθεατές. Κάτι που για εμάς είναι από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια της εκπομπής και μακάρι να μπορούσαν οι δημιουργοί να χωρέσουν περισσότερο τέτοιο περιεχόμενο.

Για τη σχέση του με προπονητές και τους συμπαίκτες του, θα θέλαμε το show να έχει ακόμα πολλές ώρες. Μείναμε με το συναίσθημα πως ο Άγγλος διεθνής έχει πολλές ιστορίες να πει και πως τέσσερα επεισόδια δεν είναι αρκετά για να εξιστορήσει όσα θέλει. Πολύ ευχάριστη έκπληξη το γεγονός πως, με πολύ λίγες εξαιρέσεις, όλοι οι προπονητές και συμπαίκτες του δέχτηκαν να μιλήσουν για τη σχέση τους με εκείνον. Ακόμα και ο πολύς Sir Alex Ferguson, ο οποίος ήταν εκ των βασικών λόγων που άφησε το Manchester για την Ισπανία, ο Φλορεντίνο Πέρεθ, που έχτισε την καλύτερη ίσως ομάδα όλων των εποχών στη Μαδρίτη στις αρχές του 2000, ο Λουίς Φίγκο, ο Κάρλος Κεϊρόζ, ο Ρομπέρτο Κάρλος, ο ρονάλντο, ο Γκάρι Νέβιλ, ο Ερίκ Καντονά, ο Πολ Σκόουλς και πολλοί ακόμα σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Η ανάμειξη της Victoria Beckham από την άλλη, είναι ακριβώς όση θα έπρεπε και θα θέλαμε από ένα show που εστιάζει στο ποδόσφαιρο και όχι στην προσωπική ζωή του ζευγαριού. Μπορεί ή Posh Spice να ήταν σούπερ celebrity τον καιρό που γνώρισε και παντρεύτηκε τον άσσο της μπάλας, οι παραγωγοί της εκπομπής όμως δεν έπεσαν στην παγίδα. Της έδωσαν αρκετό τηλεοπτικό χρόνο, χωρίς όμως να φεύγει το βάρος του ντοκιμαντέρ από τον David Beckham.

Κλείνοντας πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως τα τέσσερα επεισόδια μας καθήλωσαν πραγματικά. Για τους λάτρεις των σπορ, ο Beckham έχει να πει τόσες πολλές ιστορίες που σίγουρα θα μπορούσαν να παραχθούν ακόμα τέσσερα ή και περισσότερα επεισόδια με θέμα τον ίδιο και τις ποδοσφαιρικές του αναζητήσεις ανά τον πλανήτη. Για όσους φοβούνται πως οι δημιουργοί της σειράς ασχολούνται κυρίως με το γάμο του και τις περιπέτειες με τη μόδα και τις απιστίες, να επισημάνουμε πως αυτό δε συμβαίνει σε κανένα σημείο. Γίνονται κάποιες νύξεις για την αμφιλεγόμενη ευτυχία του ζευγαριού και για τις δυσκολίες που προέκυψαν στο γάμο από τις μετακινήσεις σε Μαδρίτη, Αμερική και Παρίσι. Όπως και μια επιδερμική αναφορά στην απιστία του και στη στάση της Posh Spice όταν συνέβη αυτό.  Αλλά ο πυρήνας της εκπομπής δεν ξεφεύγει ποτέ από το ποδόσφαιρο. Και γίνεται με έναν τέτοιον τρόπο, με μια εναλλαγή ποδοσφαιρικής δράσης και προσωπικής εξιστόρησης, που δεν κουράζει ακόμα και όσους δεν ασχολούνται εις βάθος με το σπορ. Το 8.2/10 που απολαμβάνει στο IMDB είναι ένα εξαιρετικά δίκαιο σκορ.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Λαμπερή τελετή απονομής στα Who is Who International Awards 2023

News Room G

Συναρπαστικό βίντεο: Το άγνωστο, υγρό νεκροταφείο της πρωτεύουσας – Το μυστικό που κρύβεται στον βυθό

Newsroom

Εορταστικό bazaar από την Groupama Ασφαλιστική και τα Παιδικά Χωριά SOS

News Room M