magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Clawback φαρμάκων : Προβλέπουμε νέες γκρίνιες, νέες ενστάσεις και νέους ευνοούμενους

Αναμφίβολα ένα κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί την φαρμακοβιομηχανία αλλά και την εκάστοτε κυβέρνηση είναι το clawback .Προεκλογικά υπάρχει μία υπόσχεση ότι το θέμα θα διευθετηθεί, θα μειώνεται σταδιακά μέχρι να μηδενιστεί , ενώ μετεκλογικά αυξάνεται και γίνεται μία προσπάθεια αυτή την αύξηση να την επωμιστεί τόσο η Διεθνής φαρμακοβιομηχανία όσο και η Ελληνική καθώς και η PIF .

Ψηφίζονται νόμοι, εκδίδονται  υπουργικές αποφάσεις, το clawback αυξάνεται και δημιουργεί πολλά σχόλια και αντιδράσεις .Δεν ξέρω εάν αυτά που υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς ότι είναι ένα θέμα που ίσως κανείς να μην θέλει να επιλυθεί για να υπάρχουν διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις , εάν μπορεί να ισχύει ; Σ’ όλο αυτό βέβαια το ζήτημα εμπλέκεται και ΕΟΠΥΥ ως ο μοναδικός πάροχος φαρμάκων  στους ασφαλισμένους , με την πιο ακριβοπληρωμένη Διοικήτρια δημόσιου οργανισμού (132.000 ευρώ τον χρόνο ) .Ο ΕΟΠΥΥ καλείται να υπολογίσει και να εισπράξει το clawback από τους ΚΑΚ με διάφορους τρόπους υπολογισμού που αναγράφονται κάθε φορά στις υπουργικές αποφάσεις. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ ο ΕΟΠΠΥ δεν δημοσιοποίησε το clawback που επέβαλε στους ΚΑΚ , πόσο εισέπραξε όπως και ποτέ δεν δημοσιοποίησε ποιον ΚΑΚ απέρριψε γιατί δεν είχε καταβάλει το οφειλόμενο clawback.

  • Αναρωτιόμαστε όμως για ακόμη μία φορά πόσο δίκαιο και ηθικό είναι να αλλάζει στη μέση του χρόνου ο τρόπος υπολογισμού του clawback. Με την Υπουργική Απόφαση Δ3 (α) οικ. 40734/2022 – ΦΕΚ 3746/Β/18-7-2022 καταργήθηκε ο επιμερισμός στις εταιρείες ή στους ΚΑΚ : α) Κατά 80 % με βάση τα τελικά μερίδια αγοράς και β) Κατά 20 % με βάση το μερίδιο ανάπτυξης κάθε εταιρείας ή ΚΑΚ.
  • Επίσης καταργήθηκε η πρόβλεψη για τα γενόσημα και τα of patent.
  • Ενώ τώρα προβλέπεται ότι για τον υπολογισμό του το clawback δύνανται να αφαιρούνται και άλλα ποσά που καθορίζονται με νομοθετικές ρυθμίσεις( Θα περιμένουμε και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις δηλαδή!!)

Για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν ενταχθεί στο κλειστό προϋπολογισμό δυνάμει σχετικών υπουργικών αποφάσεων και για τα οποία έχουν υπογραφεί σχετικά συμφωνητικά είναι δυνατόν να ακολουθείται η  ίδια διαδικασία όπως και για τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα ή να ακολουθείται η διαδικασία που θα συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες και θα περιγράφεται σαφώς στα σχετικά συμφωνητικά.

  • Προβλέπουμε νέες γκρίνιες, νέες ενστάσεις και νέους ευνοούμενους. Ποιοι θα είναι αυτοί ; Θα το καταλάβετε όταν θα τους κατηγορούν οι άλλοι στα συνέδρια και θα βγάζουν ανακοινώσεις!

Ν.ΝΤΑΜΠΟΥ

ΠΗΓΗ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

Σχετικές αναρτήσεις

H μεγάλη βραδιά των Healthcare Business Awards 2022 πλησιάζει!

News Room A

Κορωνοϊός: Η Μετάλλαξη Όμικρον μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων – Ποια η σημασία της τρίτης δόσης

News Room A

Μπανάνες: Θερμίδες, ιδιότητες και οφέλη υγείας – Τι παθαίνει η καρδιά από το πολύ κάλιο στους νεφρούς!

News Room A