magdasnews.gr
News

Φόβοι της Δύσης για νέο λουτρό αίματος στη Μέση Ανατολή – Θα απαντήσει το Ισραήλ στο Ιράν; Τι εκτιμούν αναλυτές

Η έκφραση «με το δάχτυλο στη σκανδάλη» μπορεί να περιγράψει που επικρατεί στη Μέση Ανατολή (και πέραν αυτής) στο τεταμένο κλίμα που δημιουργεί η πιθανότητα διεύρυνσης της υφιστάμενης από τις 7 Οκτωβρίου σύγκρουσης μέσω ενός πλήγματος του Ιράν στο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας ότι η ιρανική επίθεση άνευ προηγουμένου το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή δεν θα τον εκτρέψει από την επίτευξη των στόχων που έχουν οριστεί στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

Και όλα εξαρτώνται από το πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ, απόφαση την οποία θα λάβει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Μολονότι δεχτήκαμε επίθεση από το Ιράν, δεν χάσαμε από τα μάτια μας, ούτε για μια στιγμή, τη ζωτική αποστολή μας στη Γάζα, που συνίσταται να σώσουμε τους ομήρους μας που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, εντολοδόχου του Ιράν», δήλωσε χθες βράδυ ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Τι θα κάνει το Ισραήλ

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να αναπτυχθούν δύο επιπλέον ταξιαρχίες εφέδρων στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία, ενώ σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, υπάρχουν όμηροι που κρατούνται στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να εξαπολύσει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον της πόλης αυτής, την οποία παρουσιάζει ως το τελευταίο οχυρό της Χαμάς, παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην εξουσία από το 2007 στον θύλακο.

«Αν το Ισραήλ απαντήσει, αυτό θα γίνει σύμφωνα με τις ίδιες παραμέτρους: με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όχι κατά του πληθυσμού, όχι κατά οικονομικών στόχων», λέει η αναλύτρια Σίμα Σάιν, πρώην πράκτορας της Μοσάντ και διευθύντρια του προγράμματος του INSS για το Ιράν.

Για τον έλεγχο του κινδύνου κλιμάκωσης, «θα έπρεπε οι Ισραηλινοί να αρκεστούν σε πλήγματα κατά συμβατικών στρατιωτικών στόχων, κατά των βάσεων από όπου εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι, κατά των εργοστασίων όπου κατασκευάζουν τα drones», σύμφωνα με τον Οντράντ.

Άλλωστε, η ιρανική επίθεση φαίνεται ότι ήταν υπολογισμένη για την «αποφυγή πρόκλησης μεγάλου αριθμού θυμάτων στην ισραηλινή πλευρά», εκτιμά ο Μεναχέμ Μερχάβι, ειδικός για το Ιράν στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Οι Ιρανοί έπληξαν το Ισραήλ «κατά ελεγχόμενο τρόπο», κυρίως «για να μη λάβουν μια εξίσου βαριά απάντηση εκ μέρους του Ισραήλ που θα έθετε σε κίνδυνο το πυρηνικό τους πρόγραμμα», δηλώνει ο Χάσνι Αμπίντι, του Κέντρου Μελετών και Έρευνας για τον Αραβικό και Μεσογειακό Κόσμο της Γενεύης.

Με δεδομένο ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι απρόβλεπτος, που παίζει την πολιτική του επιβίωση ως επικεφαλής ενός κυβερνητικού συνασπισμού της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, υπάρχει ο κίνδυνος του υπερβολικού ενθουσιασμού με τα πυρηνικά, λέει ο Οντράντ.

«Εάν το Ισραήλ απαντήσει υπερβολικά ενεργητικά, είναι πιθανόν να βρεθούμε σε μια κατάσταση κλιμάκωσης που μπορεί να εξαπλωθεί», προειδοποιεί ο Μέιρ Λίτβακ, διευθυντής του Κέντρου Ιρανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Ωστόσο, δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να ανοίξει ένα νέο απευθείας μέτωπο με το Ιράν, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Πόσω μάλλον σε μια περίοδο που η ισραηλινή ηγεσία βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί σε διπλωματικό επίπεδο, αντιμέτωπη με όλο και σφοδρότερες κριτικές στη διεθνή σκηνή για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτές οι χώρες που επικρίνουν τη διαχείριση του πολέμου στη Γάζα, με επικεφαλής την Ουάσιγκτον, συντάχθηκαν χθες απέναντι στο Ιράν, διαβεβαιώνοντας το Ισραήλ για την υποστήριξή τους, ενώ πολλές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιορδανία, υποστήριξαν στρατιωτικά την ισραηλινή άμυνα απέναντι στην ιρανική επίθεση.

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να απαντήσει χωρίς να συμβουλευθεί τους Αμερικανούς», θεωρεί η Σίμα Σάιν.

Και, πριν απαντήσει, «δεν αρκεί να λάβει συμβουλή, αλλά να εξασφαλίσει την έγκριση της Ουάσιγκτον», δηλώνει ο Ταμίρ Χάιμαν.

«Ο χρόνος είναι με το μέρος μας, μπορούμε να σκεφτούμε, να σχεδιάσουμε και να ενεργήσουμε έξυπνα», έγραψε ο ίδιος στην πλατφόρμα Χ, εκτιμώντας ότι «η επιτυχία στην άμυνα» επιτρέπει στο Ισραήλ να μην προχωρήσει σε βεβιασμένες κινήσεις.

Σχετικές αναρτήσεις

Ίο ψηφίζει η βρετανική «The Sun» για το καλοκαίρι

News Room G

Τα κέρινα Ομοιώματα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ και της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη.

News Room G

Κλειστό το πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου λόγω ισχυρών ανέμων

News Room G