magdasnews.gr
News

Τι κέρδη θα καταγράψουν οι ελληνικές τράπεζες στην τριετία

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να επιτύχουν σημαντικά κέρδη κατά τη διάρκεια της τριετίας 2024-2026, βασιζόμενες στα επιχειρηματικά πλάνα που θα υποβάλουν μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

Η πιστωτική επέκταση αναμένεται να είναι έντονη, με ενδείξεις για πιστωτική επέκταση 5-6 δισ. ευρώ το 2023.

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι τέσσερις τράπεζες θα έχουν κέρδη περίπου 4-5 δισ. ευρώ το 2024, περίπου 4 δισ. ευρώ το 2025 και περίπου 3-4 δισ. ευρώ το 2026. Αυτή η αύξηση αναμένεται παρά την πτώση των επιτοκίων, με τις τράπεζες να διατηρούν υψηλά spreads και να εξακολουθούν να αποτελούν πηγή κερδοφορίας.

Οι τράπεζες πρόκειται να υποβάλουν τα αποτελέσματα των εσωτερικών διαδικασιών αξιολόγησης της επάρκειας κεφαλαίου (ICAAP) και των αντίστοιχων διαδικασιών επάρκειας ρευστότητας (ILAAP). Τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να προγραμματιστούν και να μην υπερβούν το 2% του συνολικού χαρτοφυλακίου.

Σχετικά με την πιστωτική επέκταση, αναμένεται να υπερβεί τα 5-6 δισ. ευρώ το 2023 και τα 7-8 δισ. ευρώ το 2024. Οι εποπτικά κεφάλαια των τεσσάρων τραπεζών εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 25 δισ. ευρώ.

Τέλος, παρά την πτώση των επιτοκίων, αναμένεται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα χρησιμοποιήσουν τη ρευστότητα και τα δυνατά κεφάλαια για να υλοποιήσουν νέα έργα και να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες διανομές στους μετόχους τους.

Σχετικές αναρτήσεις

Το «έστρωσε» στην Πάρνηθα! Ευκαιρία για χιονοπόλεμο για τους Αθηναίους – Ο καιρός για αύριο Τρίτη 23 Ιανουαρίου

News Room G

Δείτε πότε ξεκινούν οι εργασίες για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη

News Room G

Αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά 6,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ΤτΕ

News Room G