magdasnews.gr
Είμαι γυναίκα!

Μαθήματα επιβίωσης από επαγγελματίες μποξέρ

Όταν η δουλειά σου απαιτεί να «παίζεις ξύλο» καθημερινά – με πελάτες, αφεντικά ή… υφισταμένους – το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις, είναι πώς να αποκρούεις τις γροθιές. Το δεύτερο, πώς να αντεπιτεθείς. Αλλιώς, θα σε φάνε λάχανο.

Η επαγγελματίας πυγμάχος Heather Hardy το λέει και το εννοεί: «Το μποξ είναι κι αυτή μια δουλειά όπως η δική σου στο γραφείο. Και να είσαι σίγουρος ότι δεν κερδίζω κάθε αγώνα επειδή έχω πάντα εύκαιρο ένα δυνατό αριστερό κροσέ. Η επιβίωσή μου στο ρινγκ οφείλεται στην ψυχική δύναμη και στην διαρκή επαγρύπνηση. Αυτά τα δυο εφόδια διώχνουν το φόβο και με οδηγούν στη νίκη».

Ακολουθούν κι άλλες συμβουλές επιβίωσης από αθλητές που κερδίζουν την επιβίωσή τους στο ρινγκ με ιδρώτα και αίμα:

Αποδέξου τους φόβους σου

Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα την έννοια του φόβου, από ένα πυγμάχο. «Ο φόβος δεν είναι κακό πράγμα. Όσο εύκολα μπορεί να σε καταστρέψει, τόσο δυναμικά μπορεί να σε κινητοποιήσει», λέει ο πρώην πρωταθλητής βαρέων βαρών Michael Bentt. «Όταν βρεθείς σε ένα σημείο απ’ όπου δεν μπορείς να δραπετεύσεις, η μόνη λύση είναι να κοιτάξεις τους φόβους σου κατάματα και να τους νικήσεις. Η κατανόηση του φόβου και η δράση, τουλάχιστον, θα σε βοηθήσουν να ισορροπήσεις τη θέση σου απέναντι στον αντίπαλο».

Φρόντισε να έχεις δίπλα σου έξυπνους ανθρώπους

Ο σωστός προπονητής μπορεί να μεταμορφώσει έναν αξιόμαχο μποξέρ σε κάτοχο του παγκόσμιου τίτλου. Και κατά τη διάρκεια της δεκάχρονης καριέρας του, ο Bentt φρόντιζε να έχει πάντα τους καλύτερους προπονητές, σαν τον George Benton και τον Sugar Ray Leonard. «Το κλειδί είναι να συμβουλεύεσαι και να μαθαίνεις από ανθρώπους που έχουν αποδείξει την ανωτερότητά τους σε επίπεδο σκέψης και πράξης. Για να γίνεις καλός δάσκαλος, πρέπει να έχεις υπάρξει υπάκουος μαθητής», λέει ο Bentt.
Αντιμετώπιζε κάθε μεγάλη μέρα σαν μια κανονική μέρα, και το αντίστροφο

Το έπος του Rocky είναι ένα παραμύθι που έγινε ταινία, όχι η πραγματική ζωή στα ρινγκ. Κανένας μποξέρ δεν προετοιμάζεται για έναν και μόνο σημαντικό αγώνα. «Η συστηματική προετοιμασία και η διαρκής επαγρύπνηση διατηρεί τον εαυτό σου ετοιμοπόλεμο ανά πάσα στιγμή. Είτε πρέπει να ανέβεις στο ρινγκ για να παλέψεις για τον τίτλο είτε έχεις να κάνεις μια σημαντική παρουσίαση στη δουλειά, συμπεριφέρσου όπως κάθε άλλη μέρα. Το αν θα πετύχεις εξαρτάται από τη δουλειά που έχεις ρίξει όλες τις προηγούμενες μέρες», λέει ο πυγμάχος μεσαίων βαρών Danny O’Connor.

Μαθήματα επιβίωσης από επαγγελματίες μποξέρ

Ο Danny O’Connor είναι πάντα ετοιμοπόλεμος.
Μην προδίδεις τον εαυτό σου

Σε κάθε αγώνα θα υποστείς σφοδρές επιθέσεις, θα λαβωθείς. Κάποιες στιγμές, θα παρακαλάς να τελειώσει ο εφιάλτης μια ώρα αρχύτερα. Για την Heather Hardy, αυτό ακριβώς είναι το σημείο είναι που την έχει ανακηρύξει πολλές φορές νικήτρια – ενώ όλοι την είχαν τελειωμένη. Το μυστικό της; Συναγερμός σε κάθε κύτταρο του σώματος και του μυαλού, στοχεύοντας σε μια αντεπίθεση υπέρ βωμών και εστιών.

«Πολλές φορές θυμάμαι τον εαυτό μου να είναι μέσα στα αίματα, να σφαδάζω από πόνους στα πλευρά, να παραπατάω στα σκοινιά, έτοιμη να αφεθώ στη μοίρα μου. Και όμως, εκείνη τη στιγμή, κάτι μου απαγορεύει να προδώσω τον εαυτό μου», λέει η Hardy.
Μετάτρεψε τον υψηλό ανταγωνισμό σε κίνητρο

Κάποιοι μποξέρ αδειάζουν το κεφάλι τους από κάθε σκέψη πριν από ένα κρίσιμο αγώνα. Ο πρωταθλητής μεσαίων βαρών Chris Algieri, (μεγάλη εικόνα επάνω), κάνει ακριβώς το αντίθετο. «Οραματίζομαι τον αντίπαλο, τη γωνιά μου στο ρινγκ, τα εκατομμύρια κόσμου που θα παρακολουθεί, σχεδόν νιώθω και τις γροθιές που δίνω ή τρώω. Αν όλα αυτά δεν σου δίνουν τα σωστά κίνητρα για να παλέψεις με επιτυχία, τότε είσαι σε λάθος επάγγελμα» λέει.

Να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλο

Η πυγμαχία δεν είναι τόσο σωματικό, όσο διανοητικό παιχνίδι. «Αν χάσεις την ψυχραιμία σου, χάνεις και το ματς», λέει ο Zain Ali Shah, πρωταθλητής στην κατηγορία μεσαίων βαρών. «Πρέπει να είσαι πάντα μια κίνηση μπροστά, να προβλέπεις, να υπολογίζεις, να ελέγχεις τα συναισθήματά σου και να απεγκλωβίζεσαι από την πίεση. Ο δυσκολότερος αγώνας είναι εκείνος που τον έχεις χάσει πολύ πριν μπεις στο ρινγκ».

Μαθήματα επιβίωσης από επαγγελματίες μποξέρ

Ο προνοητικός Zain Ali Shah.
Κάνε κάθε ήττα καύσιμο για την επόμενη νίκη

Από όλους τους πυγμάχους που πέρασαν στην Ιστορία ως πρωταθλητές, κανείς δεν είχε φύγει εντελώς αλώβητος από τα ρινγκ στη διάρκεια της καριέρας του. «Στην προπόνηση, ένα βασικό μάθημα που πάνω στο οποίο εκπαιδεύεται ένας μποξέρ, είναι η διαχείριση μιας ήττας», λέει ο O’Connor. «Αν δεν έχεις κάνει σημαντικά λάθη, αν δεν έχεις απογοητεύσει τον εαυτό σου, αν δεν άφησες το στρες να σε καταβάλει, τότε μια ήττα είναι κάτι που μπορεί να σε πεισμώσει περισσότερο. Το επόμενο βήμα είναι να ξαναμπείς όσο το δυνατόν γρηγορότερα στο ρινγκ για έναν επόμενο αγώνα, ώστε να σου φύγει αυτή η άσχημη γεύση της ήττας από το στόμα».

Πρέπει πάντα να ξέρεις για ποιο λόγο πολεμάς

«Το να χτυπάς έναν άγνωστο στο πρόσωπο μέχρι να μείνει λιπόθυμος μπροστά σε εκατομμύρια μάτια, δεν είναι κάτι απλό – ούτε καν φυσιολογικό, έστω κι αν μιλάμε για σπορ», λέει ο Shah. «Αλλά το ίδιο και χειρότερο ισχύει και για κάθε μάχη που δίνει ένας άνδρας στην επαγγελματική καθημερινότητά του: εκεί έξω είναι η αληθινή ζούγκλα! Πολεμάς για να νικήσεις, να αμυνθείς ή να κατακτήσεις. Και όσο προπονείσαι εντατικά γι’ αυτό το σκοπό, την ώρα της μάχης θα είσαι έτοιμος να πολεμήσεις για τα ιδανικά ή τα συμφέροντά σου. Μπορεί να νικήσεις. Μπορεί και να χάσεις μια μάχη. Ίσως και να λαβωθείς βαριά. Αλλά γι’ αυτό το λόγο αξίζει να ζεις».

Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.com

Σχετικές αναρτήσεις

Ηγετικό στέλεχος μουσουλμάνων Ιταλίας: «Ο βιασμός στην αρχή πονάει αλλά όταν η γυναίκα χαλαρώσει τον απολαμβάνει»

News Room

12 Σύζυγοι Πάμπλουτων Αντρών σπάνε τα Στερεότυπα και μας δείχνουν ΠΟΣΟ απλές είναι στην Καθημερινότητά τους!

News Room

10 υπέροχα μοντέλα που προωθούν την αληθινή γυναικεία ομορφιά

News Room