magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Πρωτιά στη Θωρακοχειρουργική µε το Ροµποτικό Σύστηµα Da Vinci Xi στο Metropolitan

Πραγµατοποιήθηκε η πρώτη στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια Ροµποτική Λοβεκτοµή από το Τµήµα Ελάχιστα Επεµβατικής Θωρακοχειρουργικής

Μια ακόµη εντυπωσιακή εξέλιξη για την υγεία, που αποτελεί ταυτόχρονα και µια ακόµη πρωτιά, σημειώθηκε στο Θεραπευτήριο Metropolitan και πάλι στον τοµέα της Θωρακοχει- ρουργικής. 

Η πρώτη «πρωτιά» είχε έρθει έπειτα από µια σειρά επιτυχηµένων χειρουργικών επεµβάσεων υψηλών απαιτήσεων µε Θωρακοσκοπική Mέθοδο από το Τµήµα Ελάχιστα Επεµβατικής Θωρακοχειρουργικής του Θεραπευτηρίου Μetropolitan στις 17 Nοεµβρίου 2017, όταν διενεργήθηκε η πρώτη εγχείρηση θώρακος µε το εξελιγµένο Ροµποτικό Σύστηµα Da Vinci Xi (R.A.T.S.: Robotic Assisted Thoracic Surgery) από το ∆ιευθυντή του Τµήµατος κ. Εµµανουήλ Γεωργιαννάκη. 

Η συγκεκριµένη αυτή εγχείρηση Θωρακοχειρουργικής ήταν η πρώτη σε ολόκληρη τη Βαλκανική µε το Ροµποτικό Σύστηµα Da Vinci Xi, σύστηµα το οποίο αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας της ροµποτικής χειρουργικής και αποκτήθηκε από το Θεραπευτήριο Metropolitan εδώ και λίγους µήνες. ∆υόµισι µήνες µετά, ήρθε µια νέα εντυπωσιακή πρωτιά για το Τµήµα Ελάχιστα Επεµβατικής Θωρακοχειρουργικής του Θεραπευτηρίου Metropolitan. 
Στις 7 Φεβρουαρίου 2018 διενεργήθηκε η πρώτη Ροµποτική Λοβεκτοµή Πνεύµονα (R.A.T.S. Lobectomy) και πάλι από τον κ. Εµµανουήλ Γεωργιαννάκη. Ήταν η πρώτη αυτού του είδους εγχείρηση στη Βαλκανική και αφορούσε ασθενή 73 ετών µε αδενοκαρκίνωµα πνεύµονα. Η εγχείρηση διενεργήθηκε µε τεχνική 4 πυλών εισόδου (τρεις των 8 mm και µία των 3 cm). Ο ασθενής δεν νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ, παρέµεινε 4 ηµέρες νοσηλευοµένος στην κλινική και εξήλθε σε πραγµατικά άριστη κατάσταση. Περιορισµένη µετεγχειρητική νοσηρότητα, µικρότερες τοµές, µεγαλύτερη αισιοδοξία Ο φυσικός αυτουργός αυτών των τόσο σηµαντικών επεµβάσεων, κ. Εµµανουήλ Γεωργιαννάκης, δήλωσε: «Πιστεύω ότι ζούµε την αλλαγή κατεύθυνσης στη Θωρακοχειρουργική.
 
Στην ειδικότητά µας έχουµε να αντιµετωπίσουµε πολλά περιστατικά καρκίνου του πνεύµονα. Έχει τεράστια σηµασία για την πορεία των ασθενών αυτών να περιοριστεί η µετεγχειρητική τους νοσηρότητα. Επίσης, έχουµε άλλου είδους νοσήµατα όπως οι Κύστεις του Πνεύµονα, ή οι µάζες του µεσοθωρακίου, όπως π.χ. τα Θυµώµατα, που πολύ συχνά αφορούν άτοµα νεαρής ηλικίας για τα οποία είναι πολύ σηµαντικό να µην έχουν µεγάλες τοµές στο σώµα τους.

Είµαι πολύ αισιόδοξος για το πρόγραµµά µας της Ροµποτικής και της Θωρακοσκοπικής Θωρακοχειρουργικής για πολλούς λόγους, αλλά ο κυριότερος είναι ότι συναντώ ολοένα και περισσότερους ασθενείς που ζητούν οι ίδιοι να χειρουργηθούν µε αυτές τις µεθόδους και είναι και ιδιαίτερα ενηµερωµένοι». Το πρωτοποριακό σύστηµα Da Vinci Xi Η εγκατάσταση και δεύτερου ροµπο- τικού συστήµατος στο Metropolitan έγινε στις 29 Ιουνίου 2017, όταν πέρα- σε το κατώφλι των χειρουργείων το πλέον σύγχρονο και άρτια εξοπλισµένο µηχάνηµα Ροµποτικής Χειρουργικής που είναι διαθέσιµο παγκοσµίως, το Da Vinci Xi. Έτσι, το Metropolitan έγινε όχι µόνο το πρώτο στην Ελλάδα θεραπευτήριο που διαθέτει το συγκεκριµένο κορυφαίο µηχάνηµα Ροµποτικής Χειρουργικής, αλλά και το πρώτο θεραπευτήριο της νοτιοανατολικής Ευρώπης που διαθέτει δύο ταυτοχρόνως λειτουργικά ροµποτικά συστήµατα Da Vinci. Το ροµποτικό σύστηµα Da Vinci Xi έχει ενσωµατώσει όλη την τεχνολογία αιχµής των τελευταίων 7 χρόνων, παρέχοντας στον χειρουργό περισσότερες δυνατότητες για πιο εύκολο, γρήγορο και αποτελεσµατικό ροµποτικό χειρουργείο.

Η βασική διαφορά του από το αµέσως προηγούµενο µοντέλο, το οποίο επίσης διαθέτει το Metropolitan, είναι ότι οι ροµποτικοί βραχίονες γίνονται περισσότερο ευέλικτοι, πιο ακριβείς και πιο ανεξάρτητοι στη λειτουργία τους, µιµούµενοι ακόµα καλύτερα τις κινήσεις του ανθρώπινου χεριού, ακόµη και στις πλέον δύσκολες, δυσπρόσιτες και απαιτητικές περιστάσεις, π.χ. σε εξαιρετικά παχύσαρκους ή σε πολύ λεπτούς και µικροκαµωµένους ασθενείς.

Η εκπαίδευση του προσωπικού του χειρουργείου είχε ήδη προηγηθεί της εγκατάστασης, οπότε ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ήταν εξοικειωµένοι και έτοιµοι από όλες τις πλευρές να ξεκινήσουν να λειτουργούν το νέο µηχάνηµα και να εκµεταλλευτούν τα πλεονεκτήµατά του προς όφελος των ασθενών. Με αυτόν τον τρόπο φτάσαµε στο σήµερα και σε έναν απολογισµό καθόλου ευκαταφρόνητο: µε το σύστηµα Da Vinci Xi έχουν γίνει µέχρι στιγµής, εκτός από τις παραπάνω επεµβάσεις στο πεδίο της Θωρακοχειρουργικής, εκατοντάδες oυρολογικές ροµποτικές επεµβάσεις και η πρώτη στην Ελλάδα διόρθωση κοιλιοκήλης εξωπεριτοναϊκά.

Και έπεται συνέχεια, σύµφωνα µε τον κ. Γεωργιαννάκη: «Πιστεύω ότι το µέλλον της χειρουργικής περνάει µέσα από τις Ελάχιστα Επεµβατικές Τεχνικές και, το πόσο λαµπρό θα είναι, δεν µπορούµε καν να το φανταστούµε. Παρακολουθούµε τις εξελίξεις σε παγκόσµιο επίπεδο πολύ στενά και κάνουµε όλα τα απαραίτητα ώστε να συµπορευόµαστε συνεχώς µε τους ξένους συναδέλφους µας και να ενηµερωνόµαστε για κάθε τι νέο, επ’ ωφελεία των ασθενών µας. Αυτή µας η προσπάθεια καθώς και όλες οι προσπάθειες που ευδοκιµούν µέσα στην πολύ αρνητική συγκυρία που βιώνει η χώρα µας τα τελευταία χρόνια, δηλώνουν ότι διαθέτουµε την απαιτούµενη ποιότητα ώστε να µπορούµε να προσβλέπουµε σε υψηλά standards και σε άλλες διεθνείς πρωτιές».

Ροµποτική και Metropolitan Η ύπαρξη δύο Da Vinci και ενός Μako όχι µόνο συγκροτεί το µεγαλύτερο ροµποτικό σύστηµα της Ελλάδας, όχι µόνο κάνει το Metropolitan ένα από τα καλύτερα ροµποτικά κέντρα της Ευρώπης, αλλά και το καθιστά ικανό για την πραγµατοποίηση 3 χειρουργείων ταυτόχρονα, όταν σχεδόν παντού έστω και ένα ροµποτικό χειρουργείο αποτελεί «γεγονός».

Πηγή: protothema.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Πώς επηρεάζει το εγκεφαλικό την όραση;

News Room A

Morpheus8: H “επανάσταση” στην Αναγεννητική Ιατρική!

News Room A

Έρευνα: Επέμβαση καταρράκτη με τοποθέτηση ενδοφακών νέας γενιάς

News Room M