magdasnews.gr
News

Έρχονται νεα επιδόματα με voucher – Δείτε τι αλλάζει σε επίδομα παιδιού και επίδομα ανεργίας

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Οι αλλαγές στα επιδόματα έχουν ως στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ετοιμάζονται αλλαγές στα επιδόματα ανέργων και άλλων ευάλωτων ομάδων, με σημαντικές αλλαγές να αναμένονται στα πεδία της ΔΥΠΑ, του ΟΠΕΚΑ και του ΕΦΚΑ.

Στον τομέα των επιδομάτων ανεργίας, προβλέπονται ριζικές αλλαγές όσον αφορά το ποσό χορήγησης. Η χορήγηση θα εξαρτάται από τη συμμετοχή του ανέργου σε πρόγραμμα κατάρτισης και τα έτη εργασίας του, ενώ θα συνδέεται με τον τελευταίο μισθό που λάμβανε.

Σχετικά με τον ΕΦΚΑ, προβλέπεται η καθιέρωση ενός νέου ενιαίου κανονισμού παροχών σε χρήμα, περιλαμβάνοντας έξοδα κηδείας, επίδομα μητρότητας, εργατικού ατυχήματος και αναπηρικά επιδόματα.

Σχετικά με τα έξοδα κηδείας, το ποσό θα ποικίλλει ανάλογα με το ταμείο, καθώς θα ξεκινά από 750 ευρώ (πρώην ΙΚΑ) και φτάνει μέχρι 2.900 ευρώ (Ταμείο Εθνικής Τράπεζας).

Οι αλλαγές στο επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ προβλέπουν την αναμόρφωση του καθεστώτος χορήγησής του με σκοπό να είναι δίκαιο για γονείς με χαμηλά εισοδήματα και περισσότερα τέκνα. Αναμένεται ακόμα αύξηση του ποσού.

Σημαντικό είναι επίσης το νέο σχήμα πληρωμής των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, όπου από τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 θα καταβάλλονται μέσω προπληρωμένης κάρτας κατά 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% θα δίνεται σε μετρητά.

Συνοπτικά, οι αλλαγές προορίζονται να βελτιώσουν τη δικαιοσύνη και τη συνοχή στον τομέα των κοινωνικών επιδομάτων στην Ελλάδα. Η ΚΥΑ για τα επιδόματα ανεργίας αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Σχετικές αναρτήσεις

Συγκλονιστικό: Πάνω από ένας τόνος κοκαΐνης κατασχέθηκε στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης

News Room G

Θρίλερ με τον θάνατο βρέφους στην Κω: Θα εξεταστεί και το αδερφάκι του για σημάδια κακοποίησης

Newsroom

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες και το 2024

News Room G