magdasnews.gr
News

Ομάδα αστρονόμων εντοπίσαν τον παλαιότερο «νεκρό» γαλαξία που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα

Ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν γαλαξία που φαίνεται να έχει σταματήσει να δημιουργεί νέα αστέρια πριν από περίπου 13 δισεκατομμύρια χρόνια.

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, η ομάδα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, εντόπισε αυτόν τον αρχαιότερο γαλαξία που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

Αυτός ο γαλαξίας φαίνεται να εξελίχθηκε γρήγορα και έζησε σύντομα, με τη δημιουργία αστέρων να συμβαίνει με έντονο ρυθμό για μια περίοδο μεταξύ 30 και 90 εκατομμυρίων ετών. Ωστόσο, ο σχηματισμός των αστέρων σταμάτησε ξαφνικά μεταξύ 10 και 20 εκατομμυρίων ετών πριν από το χρονικό σημείο που παρατηρήθηκε από τον Webb.

Αν και ο γαλαξίας φαίνεται να είναι νεκρός κατά την παρατήρηση, δεν είναι σαφές εάν αυτή η κατάσταση είναι προσωρινή ή μόνιμη. Υπάρχει η πιθανότητα ότι στα 13 δισεκατομμύρια χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, ο γαλαξίας μπορεί να έχει επανέλθει και να ξεκίνησε να δημιουργεί νέα αστέρια ξανά.

Οι ανακαλύψεις αυτές, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, μπορεί να δώσουν στους αστρονόμους σημαντικές πληροφορίες για το πώς και το γιατί οι γαλαξίες σταματούν να δημιουργούν νέα αστέρια και εάν οι παράγοντες που επηρεάζουν το σχηματισμό των αστέρων έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια των δισεκατομμυρίων ετών.

Σχετικές αναρτήσεις

«Δεμένα» στα λιμάνια τα πλοία λόγω ισχυρών ανέμων

News Room G

Ασύλληπτη τραγωδία στην Πάτρα: Βρήκαν νεκρό το 2,5 μηνών βρέφος τους!

Newsroom

Τι σημαίνει η «ταπεινωτική τριπλή ήττα» του… αήττητου Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές

Newsroom