magdasnews.gr
News

Από την 1η Μαρτίου ξεκινάει το πλαφόν στο βρεφικό γάλα

ΒΡΕΦΙΚΟ ΓΑΛΑ ΠΛΑΦΟΝ

Εντός των επόμενων δέκα ημερών, οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας βρεφικού γάλακτος πρέπει να ενημερώσουν τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) για τα στοιχεία καθορισμού του ύψους του λειτουργικού τους κόστους, προκειμένου να εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου 2024 πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ορίζεται ότι το μικτό περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να υπερβαίνει το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης στην αντίστοιχη κατηγορία προϊόντων. Επιπλέον, ισχύει ότι το λειτουργικό κόστος δεν μπορεί να υπερβαίνει το μέσο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, αυξημένο κατά 60%, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της προηγούμενης χρήσης.

Για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων, προβλέπεται διοικητικός ή επιτόπου έλεγχος από τα αρμόδια όργανα, όπως η γενική γραμματεία Εμπορίου και η ΔΙΜΕΑ. Προβλέπονται πρόστιμα για παραβιάσεις, με υπολογισμό βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου. Σε περίπτωση υπέρβασης μέχρι 1% του προβλεπόμενου κέρδους, επιβάλλεται ποινή άπαξ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο αυξάνεται κατά 20%.

Επιπλέον, προβλέπονται πρόστιμα για παραποίηση ή απόκρυψη στοιχείων. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης παραβίασης, τα πρόστιμα υπολογίζονται με βάση τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης κατά τη διαχειριστική χρήση του 2022. Παρέχεται δυνατότητα παράτασης για την υποβολή απαραίτητων στοιχείων. Σε περίπτωση προσφυγής, δεν επιτρέπεται κατά της απόφασης επιβολής προστίμου.

Σχετικές αναρτήσεις

Συγκλονιστικό: Πάνω από ένας τόνος κοκαΐνης κατασχέθηκε στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης

News Room G

Αγροτικές κινητοποιήσεις στην Γερμανία: Θα επιδώσουν κείμενο με τις θέσεις τους στα κυβερνητικά κόμματα

News Room G

Μειώθηκε κατά 20% το 2023 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου

News Room G