Το 2023, περίπου 6 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατέγραψαν κέρδη, ένα ποσοστό που αυξήθηκε σε σχέση με το 2022 (51%).
Αν και αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη, η πρόσβαση στη ρευστότητα παραμένει ένα πρόβλημα, ενώ το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων αυξήθηκε.
Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπου η απόδοση των επιχειρήσεων καταγράφηκε σε πτώση το δεύτερο εξάμηνο του 2023 στις 63,9 μονάδες, έπειτα από την άνοδο και σταθεροποίηση του δείκτη τα προηγούμενα τρία εξάμηνα.
Αν και περίπλοκο το οικονομικό περιβάλλον, πολλές επιχειρήσεις αναφέρουν ότι είχαν κέρδη το 2023. Ωστόσο, η αβεβαιότητα και οι πολιτικές που εντείνουν την ανασφάλεια συνεχίζουν να παίζουν ρόλο στην οικονομική απόδοση. Παράλληλα, τα προβλήματα με τη ρευστότητα και η αύξηση του λειτουργικού κόστους παραμένουν σημαντικά.
Συνολικά, οι επιχειρήσεις αναφέρουν μια ποικίλη εικόνα για το οικονομικό τους περιβάλλον, με την ανάκαμψη να αποτελεί μια διαρκή πρόκληση.
Κύρια ευρήματα
Πιο αναλυτικά, η έρευνα επιχειρήσεις έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της συνομοσπονδίας, ωστόσο, τα κυρία ευρήματα έχουν ως εξής:
1. Το 57,3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι είχε κέρδη το 2023
2. Το πρόβλημα ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων παραμένει. 1 στις 4 (25,5%) των επιχειρήσεων έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα, ενώ για το 25,1% τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα
3. Το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων τα τελευταία 2 έτη αυξήθηκε κατά 35% (μεσοσταθμικά)