magdasnews.gr
People & Politics

Το καυστικό σκίτσο του Αρκά για τις ευρωεκλογές

Το καυστικό σκίτσο του Αρκά για τις ευρωεκλογές

Όσο κυλούν οι ημέρες όλο και περισσότερο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές τις οποίες σχολίασε με ένα δηκτικό σκίτσο του ο Αρκάς.

«Πρέπει να ψηφίζουμε με καθαρό μυαλό! Για αυτό όταν έρχονται εκλογές, μας κάνουν πλύση εγκεφάλου» έγραψε στο σκίτσο του.

Πότε είναι οι ευρωεκλογές

Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα 9 Ιουνίου 2024. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους την χρονιά των εκλογών. Η ψήφος είναι υποχρεωτική πλην εξαιρέσεων.

Οι ευρωπαϊκές εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα. Οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στην Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και τις 17:00 ώρα Ελλάδας της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες.

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές το 2024, όπως και στις εκλογές του 2019.

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Ο Άρειος Πάγος, το Ανώτατο Αστικό και Ποινικό Δικαστήριο της Ελλάδος, αναμένεται να ανακοινώσει τους υποψήφιους κατά συνδυασμούς, σαράντα 45 ημέρες πριν τις εκλογές.

Σχετικές αναρτήσεις

Η Καλαματιανή αρχισμηνίας Σοφία Κορμά συμπαρουσιάστρια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου

News Room A

Γιάννα Αγγελοπούλου: «Ενωμένοι μπορούμε να πάμε μακριά»

News Room A

Κηδεία Γιώργου Τράγκα: Φίλοι και συγγενείς στο τελευταίο «αντίο»

News Room A