magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Δέρμα: Γιατί χρειάζεται αποκατάσταση το φθινόπωρο;

Αφυδάτωση, απώλεια σφριγηλότητας, θαμπάδα και  αντιαισθητικοί «λεκέδες» είναι μερικά από τα δυσάρεστα επακόλουθα της έκθεσης του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο ερχομός του φθινοπώρου φέρνει χαμηλότερες θερμοκρασίες, ενώ οι μέρες μικραίνουν και η ηλιακή ακτινοβολία γίνεται ηπιότερη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η έκθεση στον ήλιο είναι απόλυτα ασφαλής. Ακόμη και τον Οκτώβριο, που στη χώρα μας εξακολουθούμε να κολυμπάμε στη θάλασσα και να αθλούμαστε σε εξωτερικούς χώρους, η ηλιακή ακτινοβολία εξακολουθεί να βλάπτει το απροστάτευτο δέρμα. Γι’ αυτό η περιποίησή του θα πρέπει να είναι συνεχής και αδιάκοπη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Ενώ το καλοκαίρι είναι η εποχή που εστιάζουμε στην πρόληψη, το φθινόπωρο είναι η ώρα του ελέγχου και της αποκατάστασης των βλαβών που έχουν προκληθεί.

Οι ακτίνες UVA είναι παρούσες όλο το χρόνο, ενώ οι UVB είναι ηπιότερες το φθινόπωρο συγκριτικά με το καλοκαίρι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ακίνδυνες. Συνολικά, η UV ακτινοβολία ευθύνεται για την εμφάνιση της πλειονότητας των περιστατικών καρκίνου του δέρματος, αλλά και την πρόωρη γήρανσή του, αφού περίπου το 80% των μεταβολών που παρατηρούνται προκαλείται από την έκθεση σε αυτήν.

Η κατά το δυνατόν αποφυγή του ήλιου και η λήψη προφυλακτικών μέτρων κατά την έκθεση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αντηλιακού, είναι τα μοναδικά όπλα που έχουμε ενάντια στις βλάβες που προκαλεί, αλλά σίγουρα δεν αποτελούν πανάκεια. Η  εφαρμογή τους για την προστασία του δέρματος συμβάλλει στη μείωση των βλαβών, όχι όμως, στην αποφυγή τους. Επομένως, μπαίνοντας στον Νοέμβριο θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στον έλεγχο και στην αποκατάστασή τους», συμβουλεύει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Πέραν του ήλιου, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών το δέρμα εκτέθηκε σε αλμυρό και χλωριωμένο νερό, καθώς και στον ξηρό αέρα των κλιματιστικών. Επίσης, επηρεάστηκε από τις κακές διατροφικές επιλογές και την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, που συνηθίζονται τη συγκεκριμένη περίοδο. Όλα αυτά το έχουν αφυδατώσει, έχουν αφαιρέσει τη λάμψη του και το έχουν καταστήσει θαμπό. Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες και η εφίδρωση μπορεί να έχουν προκαλέσει εμφάνιση ακμής ή έξαρσή της σε όσους έχουν ιστορικό.

«Μετά το καλοκαίρι η αποκατάσταση του δέρματος είναι σημαντική, γιατί με την έναρξη του χειμώνα θα κληθεί να αμυνθεί έναντι σε διαφορετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που θα το επιβαρύνουν περαιτέρω.

Από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ακραία έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να αντισταθεί  στον ψυχρό καιρό και να αντιμετωπίσει τον ξηρό αέρα, αφού ο κρύος συγκρατεί λιγότερη υγρασία», επισημαίνει.

Η επιλογή μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής που θα εφοδιάσει τον οργανισμό με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και η πρόσληψη άφθονου νερού αποτελούν τα βασικά βήματα για την αποκατάσταση των φθορών που έχει υποστεί το δέρμα.

Επομένως η περιποίησή του είναι προτεραιότητα και δεν παίρνει αναβολή. Οι θεραπείες που γίνονται στο σπίτι, όπως η απολέπιση για την απομάκρυνση των επιφανειακών κυττάρων και η εφαρμογή ενυδατικών κρεμών και μασκών, βελτιώνουν την όψη της επιδερμίδας, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικές από εκείνες που προσφέρονται στα δερματολογικά ιατρεία.

Πιο συγκεκριμένα, τα χημικά πίλινγκ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανανεωθεί το δέρμα μετά το καλοκαίρι, διότι αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα βελτιώνεται η λάμψη του δέρματος και οι δυσχρωμίες γίνονται ηπιότερες. Μετά από τη θεραπεία η υφή του γίνεται απαλότερη, οι ρυτίδες λιγότερο έντονες και το χρώμα πιο ομοιόμορφο. Τα βαθιά πίλινγκ εγγυώνται όχι μόνο τη βελτίωση των έντονων ρυτίδων και των κηλίδων που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο ή τη φυσιολογική γήρανση, αλλά και των ουλών ακμής. Χρησιμοποιούνται δε και για προ-καρκινικές νεοπλασίες που μπορεί να είναι αποτέλεσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Η αποκατάσταση του φραγμού του δέρματος και η διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης μπορεί να γίνει με την εφαρμογή επαναστατικών τεχνολογιών, που είναι απολύτως ασφαλείς και ανώδυνες. Μια από τις πλέον πρωτοποριακές θεραπείες συνδυάζει την υδροδερμαπόξεση με τη βαθιά ενυδάτωση του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι ένα καθαρό, φρέσκο και υγιές δέρμα, το οποίο επιτυγχάνεται σε μόλις 30 λεπτά.

Το microneedling είναι επίσης μια θεραπεία που αναζωογονεί το δέρμα. Οι μικρές ακίδες του μηχανήματος καταφέρνουν 1.300 μικροτρυπήματα (χωρίς πόνο) στην επιδερμίδα, η οποία για να επουλωθεί διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Παράλληλα συσφίγγει και ανορθώνει το δέρμα, μειώνει τις πανάδες και τις φακίδες και σε όσους παρουσιάζουν ακμή, βοηθά στην υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Στα δερματολογικά ιατρεία μπορούν να εφαρμοστούν και θεραπείες με λέιζερ για την αντιμετώπιση των βλαβών που προκλήθηκαν από τον ήλιο. Σήμερα, υπάρχουν πολλά μηχανήματα που με τις πολλαπλές λειτουργίες τους προσφέρουν θεαματικά αποτελέσματα ακόμα και σε δέρματα με σοβαρές φθορές.

«Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι σκληροί με το δέρμα, αλλά τα σημάδια της φωτογήρανσης που προκαλούνται εκείνη την περίοδο υπάρχουν τρόποι να σβήσουν το φθινόπωρο, ανώδυνα, γρήγορα και με ασφάλεια και το δέρμα να αποκτήσει ξανά τη λεία, λαμπερή, ομοιόχρωμη και σφριγηλή όψη του.

Και ας μην ξεχνάμε… Η εποχή αυτή είναι η καλύτερη για τον έλεγχο του δέρματος για προκαρκινικές ή καρκινικές αλλοιώσεις, δεδομένης της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισής τους μετά το καλοκαίρι, εξαιτίας της ανοσοκαταστολής και της βλάβης που προκαλεί ο ήλιος στο DNA», καταλήγει ο δρ Στάμου.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Πού μπορεί να οφείλεται η ακμή των ενηλίκων;

News Room A

Τι ισχύει για την αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου

News Room A

Προβιοτικά: Τι να φάτε αν δεν σας αρέσει το γιαούρτι

News Room A