magdasnews.gr
News

Ηρεμία πριν τον πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ

Η συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα κρίσιμο στάδιο για τη διαμόρφωση των επιρροών ενόψει της επικείμενης αντιπαράθεσης για την ηγεσία του κόμματος.

Τα καίρια ζητήματα που αφορούν το ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζονται στα γεωγραφικά όρια του συνεδρίου, αλλά επεκτείνονται και σε εξωκομματικές δυνάμεις.

Μετά την προκλητική παρέμβαση του Τσίπρα την Πέμπτη, ο Κασσελάκης έθεσε το θέμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου, μόλις πέντε μήνες μετά την προηγούμενη διαδικασία.

Οι δύο υποψήφιοι φαίνεται να είναι ο ίδιος ο Κασσελάκης και η Ολγα Γεροβασίλη, πρώην υπουργός και έμπειρο στέλεχος του κόμματος. Εάν υπάρξει τρίτη υποψηφιότητα, παραμένει ένα ερώτημα, αλλά φαίνεται απίθανο να υλοποιηθεί, εκτός αν ο Πολάκης κάνει μία μεγάλη έκπληξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποψηφιότητα της Γεροβασίλης δεν θα ανακοινωθεί την Παρασκευή λόγω εκκρεμοτήτων που πρέπει να επιλυθούν. Επιδιώκει να ενωθούν διάφορα κομμάτια του κόμματος για να παρουσιάσει μία υποψηφιότητα με προοπτικές νίκης. Φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του Τεμπονέρα, ο οποίος προς το παρόν δεν θα τεθεί υποψήφιος.

Το ενδιαφέρον επίσης εστιάζεται στις επόμενες κινήσεις του Τσίπρα. Φαίνεται πιθανό να παραμείνει στο παρασκήνιο, αν και οι εξελίξεις αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Κασσελάκης φαίνεται να απολαμβάνει ένα είδος φαβορί, ιδιαίτερα μετά το αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου, όπου κέρδισε το 56% απέναντι στην Αχτσιόγλου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υπογράμμισε την εμπιστοσύνη που του δείχνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, η αυτοπεποίθηση του Κασσελάκη, όπως εκφράστηκε στην ομιλία του με το “βρείτε αντίπαλο και πάμε”, ενοχλεί ορισμένους μέλη του κόμματος που μέχρι τώρα ήταν σχετικά επιεικής με τον τρόπο διακυβέρνησής του.

Η αποκάλυψη του NEWS 24/7 την Παρασκευή, ότι ο Κασσελάκης είναι ιδιοκτήτης εταιρίας στις ΗΠΑ και ότι δάνεισε το ΣΥΡΙΖΑ μέσω αυτής της εταιρίας, παραβιάζοντας τη νομοθεσία, αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην επικείμενη αναμέτρηση.

Με μία αμυντική δήλωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας το αποκλειστικό ρεπορτάζ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ο νόμος τον αφορά θα πουλήσει κάθε εταιρία που κατέχει στο εξωτερικό. Συνεργάτες του πάντως πιστεύουν ότι η εμπιστοσύνη του κόσμου προς το πρόσωπό του δεν κλονίστηκε, κάτι που μένει να φανεί.

Είναι, δε, απολύτως βέβαια ότι το επιτελείου του προέδρου κάνει και αυτό τη δική του μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλίσει στήριξη προβεβλημένων για να ενισχυθεί περαιτέρω το κύρος της υποψηφιότητας.

Μεγάλο ενδιαφέρον αποκτούν πια και οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων προβεβλημένων από το βήμα του συνεδρίου. Το τι θα πει ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Ρένα Δούρου και άλλα στελέχη αυξημένου κύρους έχει πια ξεχωριστή σημασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως δεν πρόκειται να δώσει το παρών. Είναι ειλημμένη απόφασή του να απουσιάσει κάτι που έτσι και αλλιώς θα έκανε και χωρίς να υπάρχει η χθεσινή του παρέμβαση στο εσωκομματικό μπραντεφέρ.

Σχετικές αναρτήσεις

Χαμός στην εναέρια κυκλοφορία:Συνδικάτο στη Γερμανία προκήρυξε απεργιακή κινητοποίηση στη Lufthansa την Τετάρτη

News Room G

ΓΣΕΕ: Κατώτατος μισθός αναντίστοιχος των αναγκών των εργαζομένων

News Room G

Στο Λονδίνο ο Νίκος Δένδιας για μια σειρά επαφών

News Room G