magdasnews.gr
Για την υγεία μας

Δείτε 6 αιτίες που οδηγούν σε έλλειψη βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 (ΗΒ12) αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για τη συνολική μας υγεία, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Πρόκειται για μια ουσία που είναι αναγκαία για τον οργανισμό μας, αλλά δεν μπορεί να παραχθεί αυτόνομα. Η Β12 βρίσκεται σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, ενώ επίσης προστίθεται σε ορισμένα τρόφιμα και είναι διαθέσιμη ως συμπλήρωμα ή ένεση.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση, δυσκολία στο περπάτημα, αδυναμία και σύγχυση. Ορισμένες από τις αιτίες αυτής της έλλειψης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Χορτοφαγική ή Vegan Διατροφή: Η επιλογή μιας διατροφής που αποκλείει τα ζωικά προϊόντα μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη Β12, καθώς η βιταμίνη αυτή βρίσκεται κυρίως σε αυτά.
  2. Εντερικά Προβλήματα: Άτομα με νόσο του Crohn ή κοιλιοκάκη μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην απορρόφηση της Β12 λόγω φλεγμονών στο λεπτό έντερο.
  3. Διαβήτης: Η χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως η μετφορμίνη για τον διαβήτη τύπου 2, μπορεί να παρεμβαίνει στην απορρόφηση της Β12.
  4. Αντισυλληπτικά Χάπια: Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν επίσης να προκαλέσουν έλλειψη Β12.
  5. Αυτοάνοσες Διαταραχές: Κάποιες αυτοάνοσες πάθησεις, όπως η χρόνια κνίδωση, μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα Β12.
  6. Στρες: Το άγχος και η υπερβολική χρήση αντιοξειδωτικών μπορεί να συνδέονται με έλλειψη Β12.

Είναι σημαντικό να διατηρούμε ισορροπημένη διατροφή και να επιδιώκουμε την κατάλληλη πρόσληψη της βιταμίνης Β12 για την συντήρηση της υγείας μας.

Σχετικές αναρτήσεις

Υπέρταση: Αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανισοτήτων στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

News Room A

Κοινό φάρμακο γίνεται “αντίδοτο” στο χάπι βιασμού: Ανακάλυψη που μπορεί να σώσει ζωές

News Room A

Morpheus8: H “επανάσταση” στην Αναγεννητική Ιατρική!

News Room A